Култура, Новини

Свещ. Михаил Колев за св. Архангел Михаил: “Празникът е преди всичко духовна храна и духовно питие”

– Ваше Благоговейнство, бихте ли запознал нашите читатели кой е всъщност св. Архангел Михаил?
– Църквата нарича св. Архангел Михаил предстоятел, небесен архистратик на небесните войнства на ангелските сили. Свещеното писание ни разкрива за него, че в начало, когато Бог сътворява света, създал първо невидимия духовно ангелски свят. Част от тези ангели, служители на Бога, изпълнени с блясък, със светлина, с чистота, се възпротивили на Божието всемогъщество, проявили неразумието на гордостта, отпаднали от Божественото сияние, което ги обгръщало. Този, който повел останалите ангели, верни на Божието служение, се наричал точно св. Архангел Михаил. Като такъв го тачи православната църква, като такъв го обича и почита нашия народ – предводител на небесните войнства.
– Св. Архангел Михаил е известен и като покровител на войниците…
– Именно заради това повежда Божиите ангели, Божиите войни на война срещу сатаната. Естествено, тук не става въпрос за хладни оръжия, нито за някаква низка агресия. Тука става въпрос за отстояването на вярата и служението на Божественото, доброто и чистото в живота.
– Това е голяма дата не само в църковния календар, но и в народните традиции, а и Ваш имен ден. Как вашият храм “Въведение Богородично” ще отбележи празника?
– Празника традиционно ще го отбележим с тържествено Богослужение, което ще започне рано сутринта. Богослужение, на което и ще прославим небесните войнства, и ще се обърнем към тях с конкретна молитва – те да бъдат и наши духовни пазители, да бъдат наши наставници в живота, да ни омъдряват в християнското поприще, що се отнася до нашите постъпки, нашите дела. Ще честитим най-сърдечно на всички именици, ще им пожелаем с чест и християнско достойноство да носят своите имена.
– В народните вярвания светецът е популярен като душевадец и с неговото име е свързана и т. нар. Архангелова задушница…
– По принцип битува в съзнанието на вярващите хора един елемент от Стария завет, който се потвърждава и в новозаветното писание, че още в момента, в който човек се роди на Земята, ангели божии се грижат за него. Знаем, че по време на светото кръщение Бог прикрепя към човешкия живот на всеки един кръстен християнин един такъв ангел-пазител, който го съпътства и му внушава доброто ръководство, духовно, в живота. Оттук нататък съвсем логично следва, че когато човешката душа, която напуска своето обитание тук, на Земята, и се насочва към небесните селения, е съпровождана от ангелите. Ние много молим Бог, щото в нашия живот ангелите да бъдат наши пазители, да бъдат наши укрепители, а не душевадци, защото тогава би означавало, че се чувстваме изобличени в дните на своето житейско поприще.
– Традиционно на Задушница почитаме починалите на гроба им с варено жито, хляб и вино. Какво символизират те?
– Точно така. Много е важно да отбележим, че съзнанието на православния християнин трябва да бъде чуждо на един водещ битовизъм или пък някакви суеверия. Много съм съгласен, че нещата първо символично трябва да се разглеждат. Хлябът на живота, житото, което всъщност кълне и израства новият плод, е един духовен символ на нашия спасител и Господ Исус Христос, чрез който между другото сам той се оприличава – “Аз съм хляба на живота”. Християнинът винаги е оприличаван на едно зрънце жито, което посято в земята, ражда своя плод – това е Божието слово в човешката душа. Червеното вино пък е символичен образ, ефхаристиен образ на мъченическата кръв на Спасителя, пролята за нас. Защо ги използваме? Когато се обръщаме към Бога с молитва за нашите скъпи покойници, ние сме с ясното съзнание, че макар телата да са се върнали в пръстта, от която са взети, техните безсмъртни души пребивават при Бога. Е, всеки според своята участ, която сам е определил с живота и делата си на Земята, но пък пръв и основен призив на църквата е нашата молитва за хората, които обичаме. Молитвата ни, щото Бог да бъде милостив за тях, щото нашата молитва, докосвайки се до тяхното съзнание, най-вече да променя тяхното съзнание и техните сърца.
– В Самоков сега няма черква на името на св. Архангел Михаил, но има предание, че храм или параклис с това име е съществувал в миналото в покрайнините на града, където и днес е един от двата гробищни парка. Не случайно тази местност местните жители наричат Арангел. Вие какво бихте споделил по този въпрос?
– Същото нещо съм чувал и аз. През 90-те години на миналия век възрастни самоковци имаха даже желанието да ми посочат къде са старите останали каменни основи на този най-вероятно гробищен параклис, в който хората са отправяли своята молитва към светите ангели, към Божията майка, към светата Богородица за упокоение на душите на своите близки починали роднини. Някои от храмовете по селата са посветени на светите ангели, на св. Архангел Михаил, така че любовта и почитта към небесните сили тук, сред самоковци, явно е едно често срещано явление.
– Стана вече дума, че на св. Архангел Михаил е и Вашият имен ден. Бихте ли казал как ще го отпразнувате?
– Духовен празник се празнува на първо място духовно. Ще започнем с Богослужение, в което лично аз с голямо желание ще се помоля за всички хора, за имениците, скромно и за себе си. Този празник ще започне с молитва, ще продължи с духовното веселие, но и на първо място с осъзнаването, че когато носи човек едно такова име, той е задължен и за своите християнски дела, за своите християнски мисли, за своите християнски чувства. Така че всеки един празник на първо място ни подсеща, че не трябва да стоим по християнски празни. Точно обратното – в един такъв ден не трапезата, не ястията са водещото, водещото е по какъв начин човек да предложи най-добрата духовна храна и духовно питие за себе си и за хората около него.

Интервюто взе:
Делян Василев

Leave a Reply