Новини, Шарен свят

Сграда в стопанския двор на Продановци може да се пригоди за приют за кучета

„Общинската управа е наясно с проблема с бездомните кучета в града и региона и търси решение”, сподели пред местни медии кметът Владимир Георгиев малко след организирания вчера протест от група граждани в центъра за по-хуманно отношение към безстопанствените кучета, намаляването им чрез кастрация и изграждането на приют. Градоначалникът потвърди за среща с група защитници на животните през пролетта, но подчерта, че нещата не стават „от днес за утре”. Георгиев заяви, че общински служители оглеждат подходящи помещения, които да се преустроят като приют за кучета, защото изграждането на нова сграда би струвало много скъпо. „Спрели сме се на сграда в началото на стопанския двор на Продановци, която се оказа, че е собственост на Българската агенция по безопасност на храните. Установихме връзка с агенцията и се надяваме на положителна развръзка”, разясни Вл. Георгиев.
Бърза справка в общинската администрация пък показа, че към момента в Общината са регистрирани общо 542 кучета, като техните стопани са заплатили съответната такса от 5 лв. за четириногите си любимци.
Проблемът с безстопанствените кучета „виси” в обществото ни от дълги години и наистина е редно да се вземат адекватни и бързи мерки. Първо, защото изоставени на улицата, кучетата може да се озлобят вследствие на недохранване и да посегнат на случайни минувачи /каквито случаи на нападения над хора не са единични/; второ, защото това може да доведе и до възникването на, не дай си Боже, зарази и епидемии; и не на последно място, защото Самоков с близките курорти Боровец, Говедарци, Мальовица, Белчин бани, е смятан за туристически център и евентуалната гледка на бездомни животни в тях би учудила и дори отблъснала туристите. Както се знае, този проблем в други държави отдавна е решен.

Leave a Reply