Новини, Образование, Читателски

Сграда на Гимназията по туризъм е в неугледен вид

Проверка по писмо

Нашата читателка Д. Игнатова сигнализира с писмо до редакцията за неугледното състояние на сградата на Професионалната гимназия по туризъм на ул. „Отец Паисий”. „На никого не му прави впечатление обраслата в храсти сграда, неугледното малко дворче и обраслия в треви тротоар около училището”, посочва г-жа Игнатова в писмото си.
Самото здание е строено отдавна и явно се нуждае от ремонт и освежаване, а и от благоустрояване около него. Дограмата е сменена, но фасадата не прави добро впечатление. Тротоарът, доколкото го има, е обрасъл в трева, а от източната страна, както отбелязва още нашата читателка, пък са натрупани на самия тротоар плочки, които стоят там отдавна и още повече загрозяват външния вид на учебното заведение.
Хубаво е, че поне вътрешно атмосферата е освежена и учениците разполагат с чисто нови кухненски помещения, което допринася за техните успехи и на национално ниво. Наистина обаче е наложително да се обновят фасадата и околното пространство, още повече, че почти всички учебни заведения в общината вече са санирани, а районите около тях – благоустроени.
С малкото средства, с които разполага, управата на училището е възложила през лятото да се ремонтира покривът на основната сграда на ул. „Софийско шосе”, която, като цяло, е в по-добро състояние. Както казаха от училищното ръководство, бюджетните средства /училището е държавно/ не позволяват извършването на по-големи ремонти. За финансиране на подобни дейности ще се кандидатства по европейски проекти и програми. Тротоарът е грижа на Общината, но и колективът на училището би могъл да съдейства за благоустрояването му.

4 Comments

 1. Anonymous

  Ами неугледна е и какво от това,но са необходими финансови средства,които в общината липсват,затова в момента всичко,което е като общинска собственост се продава. Самоковската местна управа спешно и отчаяно се нуждае от пари…
  Според разчети Самоков от много отдавна се намира в дългова спирала,стремително надолу.Няма икономика,която да вкарва чрез данъците си свежи пари в бюджета и затова кметът е принуден да тегли кредит след кредит,за да покрива елементарни нужди на общината.Да не говорим,че издържаме циганите на половин България.Така че за настоящата местна управа ще бъде все по-трудно да намери финансови средства за каквото и да било…Дори се говори,че сметките на общината са запорирани заради огромни дългове и неплатежоспособност…

 2. а

  Ако сте прав е много тъжно… с какви пари се строят фонтани и езерца тогава ако е толкова зле?

 3. Anonymous

  Всичко това,което се строи в момента в Самоков е вследствие на банково кредитиране.Да,де що е общинска собственост се продава,за да бъдат покривани лихвите по тези заеми.Хотелът в Боровец е на цена по-ниска от 4 млн.лева.Причината безстопанственост и безхаберие на кмета.Сега очакваме и хотел “Арена”да бъде шитнат за жълти стотинки.Вие знаете ли колко вземат служителите на този хотел-400-500 лв.месечно…А разходите и особено сега зимата нарастват в пъти.Посочете ми поне едно предприятие в града,което да функционира!Няма!Хората бягат от Самоков,заради ниски доходи,безработица,безпросветност липса на каквато и да било перспектива.Защото каквото и да си говорим,нямаме ли действаща икономика,нямаме нищо.Софиянци правят всичко възможно да саботират кмета и затова,ако сте забелязали инфраструктурата към Самоков се руши и е в окаяно състояниеНакъдето и да потеглите-Дупница,София,Ихтиман или Костенец дупка до дупка.Ако се продължава по този начин не е далече времето,когато до Самоков ще се пътува с хеликоптер,поради липса на сухопътна връзка с останалия свят.

 4. Anonymous

  Самоков и районът е под тотална блокада и изолация.Софиянци ненавиждат самоковци и затова градът ни загива…Пътищата,които водят към града се рушат неуморно,а никой дори и дума не обелва за подобряването им.Който може се спасява или в чужбина или в София.Говори се,че кметът е нежелан в столицата и в момента се справя сам с непосилни банкови заеми.Хората буквално изнемогват,а ромите разрушават и малкото направено,понякога,и с безвъзмездния труд на самоковци.Жестоко е,но е така!Самоковци все още помнят как невръстно ромче хвърляше камъни по прозорците на новата детска градина в “Петър Берон”,а само на десетина метра в страни полицай го гледаше и му се усмихваше,вместо да му направи забележка.

Leave a Reply