Новини, Образование

Сградите на училищата „Отец Паисий“ и „Никола Велчев“ ще бъдат обновени

Предстои да се обновят зданията на СУ „Отец Паисий” и СУ „Никола Велчев”. На специалната церемония във връзка със започването на практическата работа присъстваха кметът Владимир Георгиев, директорите на учебните заведения, представители на фирмата-изпълнител – „КЛ Билд”, инж. Велева, представител на Националния доверителен екофонд, както и екипът, работил по проекта.
Със символично поставяне на първата изолация от кмета Георгиев и техническия ръководител инж. Цветан Стоев стартираха и самите строително-ремонтни дейности. Водосвет за успех на начинанието отслужи архиерейският наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев.
Предвиденото обновяване е направено на основата на енергийно обследване на сградния фонд. Планира се да се постави топлоизолация на фасадите на сградите, включително и на трапезарията към Спортното училище. Цялостно ще се подмени дограмата. Топлоизолация ще бъде поставена и на покривите. Ще се подменят осветителните тела и ще се ремонтира електрическата инсталация. В двете учебни заведения ще бъде монтирана нова отоплителна инсталация, ще се извърши и ремонт на котелните станции.
“Внедряването на мерки за енергийна ефективност е много важно за нашия район предвид ниските температури и дългата зима”, заяви Вл. Георгиев. Инж. Стоев пък обеща на обектите да се работи качествено и експедитивно. Директорката на СУ „Отец Паисий” Лиляна Минкова благодари за работата по проекта и изрази надежда, че след неговото осъществяване сградите на двете училища ще бъдат много по-топли. И ученици от СУ “Отец Паисий” поставиха парче от изолация на сградата.
За финансиране на проекта Общината е сключила договор с  Националния доверителен екофонд.
Пояснено бе, че досега Община Самоков е санирала сградите на пет училища – „Митрополит Авксентий Велешки”, „Станислав Доспевски”, „Неофит Рилски”, „Димчо Дебелянов” в Говедарци и „Васил Левски” в Ярлово.

Leave a Reply