Новини, Шарен свят

Сдружението на общините проведе обучение в Самоков

В общинския хотел „Арена” на 10 и 11 юли Националното сдружение на общините проведе обучение на членовете на две свои нови структури, които изгражда по европейски проекти. В обучението участваха 6-те регионални координатори /по един за всеки от 6-те планово-икономически региона в страната/ и 6 сътрудници по проекти.
„От регионалните координатори се очаква да съдействат за по-добро взаимодействие с общините, за по-детайлно запознаване с проблемите, а от евроекспертите – качествено подготвяне и осъществяване на проектите”, заяви на 11 юли пред представители на местни медии Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Сдружението на общините.
Г-жа Чавдарова изрази задоволството си, че именно в Самоков се провежда самото обучение. Условията, които предлага хотелският комплекс, са много добри, Община Самоков има опит и добри резултати.
Всички гости били и приятно изненадани от облика на града ни, от зеленината и пешеходната зона, където срещнали много млади хора на спортни площадки и кътове за отдих.
Кметът Владимир Георгиев пък изрази неудовлетвореност от постигнатото и главно от това, че някои от проектите на Общината не са утвърдени. Причината най-често е, че не са осигурени необходимите средства от финансиращия орган.
От изявлението на Г. Чавдарова стана ясно, че ръководството на сдружението знае какви са проблемите на общините и какво трябва да отстоява. Гостенката изтъкна, че сдружението има опит в работата с три правителства. В момента се подготвя и ще се публикува документ с очакванията на общините за предстоящия етап. Готвят се и справки за предстоящи належащи задачи със сроковете за изпълнението им, както и предложения за промени в нормативни актове в интерес на общините и на гражданите.
„Всичко това е подчинено на желанието за полезно взаимодействие и ще сме категорични в изискванията си”, подчерта Чавдарова, имайки предвид и предстоящата съвместна работа със служебното правителство.
Участниците в обучението се запознаха с част от забележителностите на Самоков, като посетиха Историческия музей и Байракли джамия.

Евгения Попова

Leave a Reply