Култура, Новини

Сдружението на писателите подготвя издаването на Алманах на самоковските писатели

Членове на Сдружението на писателите в Самоков се събраха на организационна среща в конферентната зала на Туристическия информационен център на 5 юли.
Основната тема на обсъжданията бе съвместното предложение на Георги Хаджийски и зам.-председателя на сдружението Христо Христов за издаване на Алманах на самоковските писатели. Идеята срещна единодушното одобрение на председателя Васил Лазаров и на присъстващите членове на сдружението – Васил Софин, Георги Хаджийски, Делян Василев, Иван Ненов и Румен Дамянов.
Решено бе в бъдещото издание да се включат съвременни самоковски автори с творби, създадени след 2003 г., откогато датира предишният подобен сборник – „От изворите на Ескус”. Иван Ненов, който е сред съставителите му заедно с отишлия си от този свят Хрим Христовски, сподели подробности около създаването на своеобразния алманах, както и от работата си по други подобни сборници в Софийска област и Благоевград и региона.
Именно поради опита си при съставянето на подобни литературни издания Ненов бе избран начело на редакционната колегия, която да следи за качественото изпълнение на идеята. Той ще работи в тясно сътрудничество с Васил Софин и Делян Василев, а тримата ще бъдат подкрепяни, разбира се, и от останалите членове на сдружението.
Георги Хаджийски бе особено деен в последвалото разискване по идеята, а мнения по темата изказаха и останалите присъстващи културни деятели.
Обсъдени бяха подробности относно бъдещото издание – кои автори с какви и с колко творби могат да се включат, на какви условия трябва да отговарят, и пр.
Прието бе предложението за свобода на изразните форми, като бе решено всеки автор да може да бъде представен с до три литературни творби и/или до пет стихотворения. В бъдещото издание в знак на почит и уважение ще бъдат включени и творби на изтъкнати самоковски творци, починали след 2003 г. Разбира се, това би станало само със съгласието на техните близки. Председателят Лазаров пък бе упълномощен да напише встъпителните думи на алманаха.
Желаещите да се включат в сборника трябва да изпратят своите предложения най-късно до 1 септември в офиса на вестник „Приятел” или на следните електронни адреси: van_nenov@abv.bg, vasko.sofin@abv.bg, didan1@abv.bg.
На събранието бе приет и нов член – Никола Георгиев. Родом от Марица, неговият житейски път го отвежда чак до далечен Мозамбик. Строител по професия, но творец по душа. В творбите си се стреми да помогне на хората да преодолеят някои свои недъзи и да станат по-добри. Сега живее в родното си село и обеща да участва активно в живота на сдружението. Първата му книга – „Две детски сълзи”, се появи на бял свят в началото на тази година. Спонтанно се роди и предложение сдружението да организира представянето на книгата пред самоковската публика наесен.
Гост на срещата бе известният фотограф, културен и спортен деятел  Младен Катранджиев, който получи покана да се присъедини към сдружението.

Leave a Reply