Сдружение на писателите в Самоков бе създадено

Да се наведеш над белия лист и да пренесеш върху него вълненията си, фантазиите, преживяванията си, е призвание, но не на всеки. Това може да направи само човек с богата душевност и талант.
В Самоков още в далечното минало личности като Паисий Хилендарски, Константин Фотинов и много други са оставили златни страници за нас и бъдещите поколения.
На тази основа дълго тлеещата идея да се създаде Сдружение на писателите от Самоков вече е факт. На 4 август инициаторът Васил Лазаров събра 12 пишещи братя и сестри, за да приемем устава на сдружението и да отговорим на всички останали задължителни законови изисквания.
Георги Хаджийски разказа подробно за подготвителната работа. Владимир Кабрански пък стана протоколчик и преброител.
Изказаха се почти всички присъстващи. Те бяха единодушни, че заедно творците могат да допринесат повече за развитието на културата в Самоков и региона.
За председател на сдружението бе избран Васил Лазаров, за зам.-председател – Христо Христов, а за секретар – Владимир Кабрански.
Свое стихотворение, посветено на големия самоковски художник и майстор на словото Васил Чакъров, произнесе Виолета Кинова.
На учредяването на сдружението присъстваха и Васил Софин, Георги Захов, Георги Манов, Димитрина Божилова, Зинаида Хаджимитова, Иван Ненов и Любомир Малинов.
Поздравление поднесе зам.-кметът Люба Кленова. Тя увери, че Общината подкрепя хубавата инициатива и ще подпомага начинанието в бъдеще.
Мнозина от присъстващите автори си размениха свои книги.
Изразена бе надежда, че следващата сбирка ще бъде по-многобройна, тъй като в Самоков има още много творци. Основателите вярват, че сдружението ще стане обединителен център на пишещите – млади и по-възрастни, и ще обогати културния живот в нашия град.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*