Седем медала за каратистите от републиканското в Габрово

Мария Чепилова на върха на почетната стълбичка

Цели седем отличия завоюваха състезателите на самоковския клуб по карате киокушин „Сатори” по време на републиканското първенство за юноши и девойки в габровската зала „Орловец”, състояло се в събота, на 4 октомври. Любопитното е, че в състезанието се пуснаха общо седем представители на „Сатори” и всички те завоюваха медали!
Държавна шампионка в тежката категория при момичетата до 14 г. стана Мария Чепилова. В края на миналата година Мария спечели и световната титла /тогава при 12-13-годишните/.
Сребърно отличие при дебютното си състезание завоюва друга млада надежда – Елица Борисова /момичета до 14 г., кат. до 50 кг/.
Голямо израстване демонстрира и Петър Бармов, който стигна до бронзовото отличие при юношите младша възраст в кат. до 55 кг, въпреки участието на каратисти национали.
Останалите бронзови отличия грабнаха младите таланти Мартина Хаджийска /девойки младша възраст, кат. до 55 кг/, Катя Костова /девойки младша възраст, кат. над 55 кг/, Кристияна Велчева /момичета до 14 г., кат. до 45 кг/ и Стела Василева /девойки младша възраст, кат. до 50 кг/.
Треньорът Румен Санкийски се изказа ласкаво за състезателите на клуба. Същевременно той изрази недоволството си от отношението към този спорт.
„Тази година, както и предходните две, от Общината не ни отпуснаха една стотинка! Всяка година подавам документи, дори си пазя и входящите номера, но те мистериозно изчезват. Клубът ни има лицензи от единствената лицензирана федерация в България – Българска карате киокушин федерация, от Министерството на спорта и от Министерството на правосъдието. Всеизвестно е, че бойните спортове се използват в цял свят за ограничаване на агресията у подрастващите, но от Общината не искат да признаят клуба ни като социално значим. А това е първата стъпка, която позволява след това да се кандидатства и за парична субсидия”, заяви Санкийски.
Той допълни, че до момента „Сатори” разчита единствено на минималната субсидия от федерацията, както и на лични средства на треньора и състезателите.
„Аз не работя за пари, не събирам пари и от децата. Налага се обаче семействата им да обезпечават някои разходи по време на турнири, както и за екипи, храна и т. н. Направил съм разчет на финансовите средства, с които ще задоволим нуждите на клуба. Те възлизат на около 3-4 хиляди лева, което не смятам, че е кой знае каква голяма сума”, сподели огорчението си спецът по бойни изкуства.
Р. Санкийски добави, че преди време, когато Мария Чепилова стана световна шампионка, от Общината са му обещали подкрепа, но на практика нямало промяна.
„Дори не номинираха световната ни шампионка за „Спортист на годината”… Оставам с впечатлението, че се толерират 3-4 спорта за сметка на много други, които заслужават доверие”, коментира ситуацията наставникът.
По думите му, киокушин каратето е изключително тежък, истински спорт и младите състезатели идват с много настроение на тренировки. „Нашият спорт няма нищо общо с фитнеса, защото изгражда не само телата на спортуващите, ами и помага за тяхното психологическо израстване”, категоричен е спецът.
В края на ноември /между 28-и и 30-и/ градът ни ще е домакин на европейското първенство по карате киокушин за всички възрасти на една от най-големите федерации на Стария континент. Мисли се дали двете ни национални състезателки – Мария Чепилова и Мартина Хаджийска, да се включат в шампионата или да запазят силите си за световното първенство, което ще се състои две седмици по-късно в Москва.

Делян Василев

Състезателите на клуб „Сатори” със своя треньор Румен Санкийски

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*