Култура, Новини, Образование

Седем млади самоковци ще получават стипендии от Общината

Радост Туджарска

Анастасия Вукова, Богомил Дончев, Дани Чолаков, Дияна Чаушева, Илия Кичев, Марио Матиканов и Радост Туджарска ще получават стипендии от Общината през предстоящата нова 2018-2019 учебна година.
Радост е дванадесетокласничка в СУ “Отец Паисий”, а Богомил – ученик в ПТГ “Никола Вапцаров”. Те са отличени в сферата на хуманитарните науки, където се отпускат стипендии на името на Константин Фотинов.
Илия, ученик в столичната Математическа гимназия, е удостоен със стипендия в областта на природоматематическите науки на името на акад. Любомир Чакалов.
Анастасия получава стипендията за изобразително изкуство на името на Наум Хаджимладенов, а Дияна – стипендията за музика на името на проф. Васил Стоин.
Ски бегачите Марио и Дани пък заслужиха стипендиите за подрастващи състезатели в областта на зимните спортове на стойност по 500 лв.
Останалите пет стипендии са по 1000 лв.
По принцип, съгласно решение на Общинския съвет, ежегодно се отпускат 11 общински стипендии – три за хуманитарни науки, три за природоматематически науки, една за постижения в сферата на изобразителното изкуство, една за постижения в областта на музиката и една за успехи в спорта. Присъждат се и две стипендии за талантливи подрастващи състезатели от зимните спортове.
Тази година общо 14 са били кандидатите за стипендии – по трима за “Фотинов” и “Акад. Чакалов”, по един за “Хаджимладенов” и “Проф. Стоин”, четирима за спортната стипендия и двама за стипендиите за подрастващи състезатели от зимните спортове.
Специално създадената комисия е разгледала заявленията и е решила да удовлетвори седем от тях. Както бе пояснено на 14 август, останалите седем кандидати не са отговаряли на изискванията за отпускане на общинска стипендия.
Новите степендианти ще получат удостоверенията си на тържествения концерт-заря за Празника на Самоков, който ще се състои на 21 август, вторник, от 19.30 ч. на централния площад „Захарий Зограф”.

Leave a Reply