Новини, Образование

Седмицата на изкуствата и спорта в НУ „Станислав Доспевски”

Поредицата от мероприятия в НУ „Станислав Доспевски” в последните дни съставиха своеобразна Седмица на изкуствата и спорта.
Тон на проявите дадоха участниците от 1 и 2 клас в спортната група на учителя по физкултура Димчо Маринов, които си спретнаха мини турнир по футбол в двора на школото на 25 април. Два дни по-късно – на 27 април, „упражнението” повториха и батковците от 3 и 4 клас.
На 26 април пък още три групи, също работещи по проект „Твоят час” на образователното министерството, имаха своите финални публични изяви за годината.
В кино залата на училището деца от 1 и 2 клас, съставляващи групата „Традиции и обичаи в моя роден край”, се впуснаха в образователно състезание под надслов „Аз зная българските традиции и обичаи, аз обичам България”. Малчуганите демонстрираха със знания наученото през годината. Те бяха разделени на три отбора – „Коледари”, „Кукери” и „Лазарки”, и отговаряха на интересните въпроси на ръководителката си Виолетка Никова, свързани с родни празници и обичаи. Децата бяха пременени в народни носии, което допълни усещането за възцарилите се родолюбиви чувства. В съседство бяха подредени и най-различни творби – рисунки, информационни табла, мартеници и пр., сътворени от участниците в групата досега. Съставената от техни съученици, учители и роднини публика, също бе развълнувана и ознаменува надпреварата с десетки снимки и видеоматериали. Тук бе и директора Камелия Асенова.

х х х

В съседство – на същия етаж, българския дух бе завладял и участниците в групата за „Преодоляване на обучителни затруднения по български език и литература за ученици от IV клас” с ръководител Елка Струмина. В рамките на събитието „Обичам българската реч” се разигра играта „Стани богат със знания”, а децата отгатваха и гатанки, решаваха кръстословици, игрословици и картинни ребуси. Тяхна публика бяха първолаци, член на Обществения съвет по проекта, учители, родители и представители на Ученическия парламент, които влязоха и в ролята на жури. Г-жа Струмина констатира, че желанието, с което децата се впуснаха в състезанието, е резултат от повишаване на интереса и мотивацията им за изучаване на БЕЛ.

х х х

Пъстра изложба пък бяха подредили на първия етаж участниците в групите по приложни изкуства „Сръчни ръчички” /1 и 2 клас/ и „Сръчни ръчички 2” /3 и 4 клас/ с ръководители Юлия Конакчийска и Детелина Биволева. Пред гостите изгря истинска цветна феерия – пълна наслада за очите на публиката. „Стараем се да развиваме творческото начало у децата, чувството им за естетика и изящност. Смятаме, че в консуматорския ни свят е полезно да покажем на младите как могат да създадат красиви неща”, споделиха учителките. Те споделиха, че децата са творили с голям ентусиазъм през годината и оптимизма им е отразен в техните рисунки.

Leave a Reply