Седми Царшишманови дни от 4 до 6 октомври в Самоков

От днес до неделя – на 4, 5 и 6 октомври, в града ни ще се състоят традиционните Царшишманови дни. На практика това ще бъдат и 33-ите научни четения на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”.
Традиционната научна конференция ще започне от 10 ч. в петък в залата на петия етаж в сградата на Общината.
Дните са посветени на 220-годишнината от рождението на първия новобългарски учител Неофит Рилски и на 150-годишнината от рождението на етнографа-историк Любомир Милетич, един от основателите на СУ „Св. Климент Охридски”.
В четенията ще участват представители на асоциация „Онгъл”, семинара по практическа етнология и медиевистика „Проф. д-р Иван Шишманов”, СУ „Св. Климент Охридски”, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, Националната художествена академия, научни институти, музеи от страната и други, както и научни работници от Германия, Русия, Корея, Армения, Чехия, Македония.
В програмата са включени научен симпозиум, фестивал за късометражен филм и фотография и Балканска културна филмотека.
Сред разглежданите теми ще бъдат „Река Палакария и нейните притоци – имена и легенди”, „Даскал Никола от Самоков и престоят му в Копривщица”, „Неофит Рилски – защитник на самоковската теза за родното място на преп. Паисий Хилендарски”, „Проектът „Цари мали град” – проблеми и предизвикателства при реализирането му”, „Модели за пренасяне на сакралност – Самоков и Самоковско”, „Самоков – памет и образи” и др.
По някои от тези теми ще докладват акад. Иван Радев, доц. Константин Рангочев, наш съгражданин, археологът към Историческия музей в Самоков Веселин Хаджиангелов, местните краеведи Георги Захов и Иван Ненов и др.
Ще бъдат представени и етноложки теренни отчети за експедициите на „Онгъл” в Самоков, Говедарци и в църкви в някои местни села през тази година.
По време на своеобразния научен празник ще бъдат връчени награди на името на проф. Тодор Ив. Живков – за принос към българската етнология и медиевистика, на асоциация „Онгъл” – за най-добра творба на Балканската културна филмотека и на името на Бойка Добрева – за изявен млад изследовател.
На участниците в дните ще бъде предложена и културна програма.
Председател на организационния комитет е доц. д-р Росен Малчев.
Царшишмановите дни се организират и провеждат с подкрепата на Общината, Историческия музей – Самоков, „Екип 123” ЕООД и импресарско-издателската къща „Род”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*