Здраве, Новини

Семейните лекари затварят кабинетите на 30 и 31 март

На 30 и 31 март – сряда и четвъртък, кабинетите на семейните лекари в Самоковска община няма да работят заради националния лекарски протест. Ще работи само дежурен кабинет – № 28 на първия етаж в поликлиниката, който ще приема острите и неотложни случаи.
Акцията е в отговор на призива на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за ефективни протести от понеделник, 28 март.
Джипитата са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ. Тези промени според медиците ще бъдат за сметка на здравето на пациентите.
Както е известно, на 25 март Националният съвет на Българския лекарски съюз сне доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Към сдружението на личните лекари, които първи обявиха, че ще протестират и няма да приемат болни, се присъединиха и двете обединения на частните болници, и сдружението на общинските болници.
Според лекарите хаосът в здравната система е пълен, а предлаганите от министерството промени не водят до подобрение. През следващата седмица Здравната каса смята да въведе служебен рамков договор, който включва промени, с които лекарите не са съгласни – продължават лимитите за лечение в болница, въвеждат се пръстови отпечатъци при преглед, изследване, прием и изписване в болница и аптека и задължения за допълнителна документация, които още повече натоварват медиците с бумащина.
Със служебния рамков договор влиза в сила и нов пакет медицински дейности, в който част от клиничните пътеки се трансформират в амбулаторни дейности. Друг спорен момент е наредбата за удовлетвореността на пациентите, според която лекарите ще губят договор със Здравната каса, ако пациентите не са доволни.
Лекарите не са съгласни с пръстови отпечатъци тъй като от една страна трябва да инвестират в четеца за тях 1500-2000 лв. на година. Отношението към пациентите като към престъпници, които оставят пръстови отпечатъци, бе сред основните причини Лекарският съюз да не подпише рамковия договор.
В декларацията си сдружението на личните лекари заявява, че не иска на тях да се гледа като “на измамници или крадци”. Медиците допълват, че едностранното въвеждане на рамков договор е незаконно и ще обжалват евентуалното решение на Здравната каса в съда. Според лекарите не е вярно, че ще има изобилие от направления, както обеща здравното министерство, тъй като това не е заложено в бюджета.
“Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от типа „проба-грешка”, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите”, се изтъква в декларацията на общинските болници и двете асоциации на частните болници. Те протестират и срещу одобрената от правителството през миналата седмица Национална здравна карта, която според тях ще принуди пациентите да се лекуват само по местоживеене и ще им отнеме правото да изберат болница.
В декларацията се допълва, че седмичните лимити и закупуването на дейности от здравната каса по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им и ще създадат нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания. Смята се още, че намалените цени за редица лечения ще доведат до увеличени доплащания от пациентите и трупане на нови дългове на болниците.

Leave a Reply