Здраве, Новини

Семейните лекари стачкуваха на 30 и 31 март

В сряда и четвъртък – на 30 и 31 март, кабинетите на семейните лекари в поликлиниката останаха затворени заради националния лекарски протест. Работеше само дежурен кабинет – № 28 на първия етаж, който приемаше острите и неотложни случаи.
Акцията бе в отговор на призива на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за ефективни протести от понеделник, 28 март. Протестиращите лекари са недоволни от предложените промени в работата на системата на здравеопазване, които трябва да влязат в сила от 1 април.
На вратите на кабинетите им бяха закачени съобщения, в които се изтъкваше: „Настояваме за подобряване условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика в нашите практики, за намаление опашките пред кабинетите…”
Междувременно депутатката и бивш управител на самоковската болница д-р Красимира Ковачка се срещна със своите колеги.
Джипитата са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ. Тези промени според медиците ще бъдат за сметка на здравето на пациентите.
Както е известно, на 25 март Националният съвет на Българския лекарски съюз сне доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Към сдружението на личните лекари, които първи обявиха, че ще протестират и няма да приемат болни, се присъединиха и двете обединения на частните болници, и сдружението на общинските болници.
От 1 април Здравната каса смята да въведе служебен рамков договор, който включва промени, с които лекарите не са съгласни – продължаване на лимитите за лечение в болница, въвеждане на пръстови отпечатъци при преглед, изследване, прием и изписване в болница и аптека и задължения за допълнителна документация, докато бумащината и сега не е малка.
Със служебния договор влиза в сила и нов пакет медицински дейности, в който част от клиничните пътеки се преобразуват в амбулаторни дейности. Друг спорен момент е наредбата за удовлетвореността на пациентите.
Медиците допълват, че едностранното въвеждане на рамков договор е незаконно и ще обжалват евентуалното решение на Здравната каса в съда. Според лекарите не е вярно, че ще има изобилие от направления, както обеща здравното министерство, тъй като това не е предвидено в бюджета.
Лекарите протестират и срещу одобрената от правителството Национална здравна карта, която според тях ще принуди пациентите да се лекуват само по местоживеене и ще им отнеме правото да избират болница.
Медиците смятат, че с новите правила ще се създадат още предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания.

Leave a Reply