Семейство грабна 4 от 6 медала на турнира по тенис на маса

Призьорите при мъжете – Емил Емилов, Васил Маджаров, Стефан Христев и шампионът Христо Христев, с президента на клуба Кирил Москов

На изключително рядко явление станаха свидетели любителите на тениса на маса на турнира на 16 август в Младежкия дом. Четири от общо 6-те медала станаха притежание на едно семейство! На върха на почетната стълбичка при мъжете стъпи едва 13-годишният Христо Христев, който победи на финала… баща си Стефан с 3:2 гейма. Преди това, на полуфиналите, Христо елиминира категорично с 3:0 четирикратният победител в надпреварата Емил Емилов. Бронзовият медал остана утешителна награда за Емо, който в спора за третото място надви Васил Маджаров.
При жените първа и втора се наредиха две представителки на спортната фамилия Христеви – Симона /5 клас/ и Златка /4 клас/. Третата позиция зае завършилата средното си образование тази пролет самоковка Ивелина Славева.
Единственият член на семейство Христеви без медал /може би само защото не участва в турнира/ – майката Ирина, представлява всъщност връзката на фамилията с района ни. Тя е родом от Бели Искър, но в момента живее със семейството си в Чепеларе. Именно в 5-хилядното родопско градче Христеви започват да се занимават с тенис на маса. Христо се записва още в първи клас в новооткритата паралелка по тенис на маса в Спортното училище „Олимпийски надежди” в града. Покрай него с този атрактивен вид спорт започва да се занимава и баща му Стефан, а по-късно и сестрите му Симона и Златка. Ицо постепенно придобива шампионски качества и амбиции и в момента е трикратен републикански първенец /!/ – два пъти за момчета до 12 г. и веднъж /по-рано през т. г./ за момчета до 15 г. От м. г. живее в Пловдив, където шлифова уменията си под ръководството на Ана и Стоян Сариеви в клуб „Стоянстрой”.
През юни на Балканското първенство в Прищина /Косово/ Христо е спечелил две бронзови отличия – в отборното класиране за кадети до 15 г. и в надпреварата по двойки. Преди 2 години на международен турнир в Дюселдорф, Германия, също се наредил на призовото трето място.
„Нашата цел е да популяризираме спорта и да запалим интерес у възможно най-много деца към тениса на маса. Това е евтин спорт, който предлага много емоции и може да бъде практикуван от всички”, сподели пък председателят на клуб „Самоков” Кирил Москов.
Главен съдия на турнира бе Валери Пенчев. Тук бе и дългогодишният деятел на този спорт Васил Големинов. При награждаването на победителите пременената в народна носия Мона Славова поздрави ентусиастите с песни за Самоков и Чакър войвода. Присъстващите бяха приветствани и от директора на Младежкия дом Латинка Щъркелова.
Следващият турнир ще се състои в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*