Сестрите Доспевски и Бялото братство

Секретарят на читалище „Пробуда“ в Пазарджик Зорница Баракова представи пред местния клуб на учителите-пенсионери своята книга „Родовият дух Доспевски и историята на Бялото братство“.
Борис Доспевски е вторият син на художника Станислав Доспевски. Роден е през 1861 г. в Пазарджик. Завършва Оръжейната школа в руския град Тула. Работи в Централната оръжейна работилница на Източнорумелийската милиция и жандармерия в Пловдив. По-късно се занимава със земеделие, бил е помощник-кмет на Пазарджик, председател на читалище „Виделина“, последовател на идеите на Петър Дънов. Той и жена му Екатерина са имали 5 дъщери.
Първородната – Мария, тръгва по пътя на дядо си, като следва живопис в Мюнхен. Нейни скици и рисунки се съхраняват в галерията „Станислав Доспевски“ в Пазарджик. Учила е безплатно децата в града, умеела е да лекува, била е убедена вегетарианка. Не се е омъжила.
Втората дъщеря – Йорданка, завършила Българското народно музикално училище в София с преподавател по цигулка известния педагог и композитор Петко Наумов. Взимала е уроци и при Ян Кох и Роза Ерлих – прочути цигулари, работили в България по това време. Свирила е и на пиано. Цигулката й „Страдивариус“ е в частна колекция. Заминава за Чехословакия през 1921 г. и постъпва в Пражката консерватория при известния педагог проф. Отокар Шевчик. След дипломирането си остава като негов асистент. През периода 1931-1935 г. тя е в САЩ, където изнася благотворителни концерти.
На връщане към Европа на кораба пътувал и Кемал Ататюрк. Възхитен от външността и уменията на Йорданка, той й предлага работа при себе си като музикант. Тя отказва и се завръща в родината си. След смъртта на Отокар Шевчик Йорданка се установява в селището на Бялото братство в днешния квартал „Изгрев“ в София.
Авторката на книгата Зорница Баракова с любов и почит е направила биографично изследване на живота на едни от първите жени с академично образование в следосвобожденска България.

Цветанка Иванова,
В. „Трета възраст“, бр. 35, 2 септември 2020 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*