Борба, Други, Новини, Спорт

Сестри за пример: Ралица и Алекс Кашинови

Впечатляващи спортни успехи постигнаха през последните дни сестрите Ралица и Александрина Кашинови – първата триумфира на шампионат по бодибилдинг и фитнес в Сърбия, а втората стана първа на държавното първенство по борба за жени.

Рали извървя своя път и след няколко достойни участия в състезания от веригата „Даймънд къп”, гарнирани с медали и призови класирания,  триумфира в категория „Бикини фитнес до 165 см” в надпреварата в сръбския град Чачак на 17 октомври.
„Победата е много сладка и все още съм подвластна на емоцията. През цялото време на финала чувах, че обявяват разни имена на шесто, пето, четвърто място… и в един вълнуващ момент останах сама на сцената и осъзнах, че съм победителка”, разказва Кашинова. Тя стига до най-високото стъпало на почетната стълбичка в сериозната конкуренция на представителки от няколко страни, включително на абсолютната шампионка на Балканите от Сърбия.
Успехът за нашето момиче е двоен, тъй като освен първото място в своеобразното Балканско първенство, тя заслужи и профи карта.
„Много исках тази победа, защото винаги ми е било цел и мечта да спечеля про карта. Това е таванът на аматьорската лига, най-високото постижение на аматьорско ниво”, обяснява младата дама. Занапред Рали ще може да участва само на професионални състезания и отпада от стартовете в националния календар, включително и от европейските и световни първенства. Така републиканската титла от началото на октомври – четвърта поредна, ще остане и последна за нея.
„Дядо ми каза на майтап да върна профи картата, защото иска да ме гледа на живо на състезания в България”, споделя с усмивка Ралица. Тепърва пред нея предстои още много работа, тъй като занапред ще се съизмерва само с най-добрите в този спорт в световен мащаб. Силно окуражаващи обаче са думите на главния съдия на турнира в Сърбия, който споделил пред българката, че българката е в перфектна форма и по нищо не отстъпва на най-изявените имена.
„Няма как подобни думи да не ме поласкаят, но аз винаги съм била самокритична и вярвам, че има още какво да подобрявам”, категорична е самоковката.
Щастието споходи Рали пет години след откриването на нейната страст – здравословният начин на живот и извайването на красиво и стегнато тяло – най-фината, естетична и женствена част от цялата гама на бодибилдинга.
Решителната промяна настъпва през пролетта, когато треньор на русокосата спортистка става нейният спътник в живота Венцислав Георгиев. Самият той също е притежател на профи карта при мъжете.
„Още в началото ми каза, че е време да спечеля профи карта и след като направихме някои подобрения, ме изкара на сцената в най-добрата ми форма. Той е много отдаден и отговорен човек, изключителен мотиватор и за кратко време научих доста неща от него”, разказва Рали, която е и… първата състезателка на Венцислав, който по принцип не се изявява в ролята на треньор.
Успоредно с подготовката си за есенната поредица от състезания Кашинова не пропускаше заниманията по фитнес аеробика, които води в зала „Самоков”. Именитата ни вече съгражданка споделя, че заедно със своите приятелки от школата си предават взаимно позитивна енергия и емоции. Съвсем скоро се очаква Рали да открие и свое студио в София, където живее в момента.

Ден преди големия успех на сестра си – на 16 октомври, Александрина Кашинова пък спечели златния медал на държавното първенство по борба за жени в категория до 55 кг. Въпреки че не бе излизала на тепиха в официални срещи от февруари насам, Алекс се справи отлично в Ловеч и остави зад себе си състезателки от академията на голямата Станка Златева, от Русе и от домакините от Ловеч. Достатъчно за триумфа на Кашинова говори и фактът, че тя не води тренировъчен процес, тъй като редица контузии сложиха преждевременен край на обещаващата й кариера в професионален план.
Операцията на нерв на лакътя и дисковата херния на врата обаче не успяха да сломят любовта на Алекс към борбата и от две години насам тя се преквалифицира в ролята на треньор на женското направление в СУ „Никола Велчев” и „Рилски спортист”.
„Тепихът ми липсва, но треньорската работа ми харесва повече. Сега работя и уча децата на различни неща и когато те побеждават благодарение на наученото, удоволствието за мен е още по-голямо”, откровена е Алекс.
Самата тя също има от кого да се учи, като пред себе си има примера на своя баща Николай – дългогодишен състезател и наставник по борба, многократен републикански шампион при подрастващите и мъжете. Спортното му дълголетие продължава и сега: само преди три години стана и световен шампион за ветерани. Именно Николай завежда Александрина в залата, когато тя е в четвърти клас, а впоследствие пътят й изглежда предначертан. Сега двамата са колеги, а дъщерята учи на „а” и „б” в спорта десетина състезателки.
„Имам деца и в подготвителните групи, а и в момента продължавам да търся нови желаещи. За съжаление масово младите хора не спортуват, което е много тъжно за мен. Липсата на физически тренировки води до затлъстяване и здравословни проблеми, а и смятам, че психиката на обикновения и на спортуващия човек е доста по-различна. Самоков е град на спорта и се надявам, че традициите ни няма да се изгубят”, обобщава Алекс.

Делян Василев

Leave a Reply