Силата на писателя е да променя своя читател…

Вълнуваща вечер подари на самоковските си почитатели писателят Димо Райков на 11 септември в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, при представянето на книгата си „Сини сърца”.
Роденият в Малко Търново кюстендилски зет демонстрира космополитната си натура. Не случайно той е автор и на книгите „Париж, моят Париж”, „Кестени от Париж”, „55 тайни на Париж”, „Диагноза – българи в чужбина”…
Написал е и други книги – „Стълба от камък”, „Жребият”, „Мигът на невестулката”, „Реката на смъртта”, „Писма до мъртвия брат”, „Пансионът”… Бил е редактор, съветник в парламентарна комисия, шеф на министерски пресцентър.
Направи впечатление голямата привързаност на автора към френската столица и изобщо към Франция.
Писателят сам разказа как навремето учителката извела него и съучениците му до р. Резовска и коментирала: „По средата на реката минава границата. От другата страна са лошите хора, а ние тук сме добрите…” Но водата в реката навсякъде е една и тя не може да бъде нито турска, нито българска. На подобни размисли е посветена книгата му „Реката на смъртта”. И когато на 42-годишна възраст посещава за първи път Париж, разхождайки се по „Шанс Елизе”, той признава, че е усетил истинската тръпка на свободата. Успява да заведе и баща си /който цял живот е работил като миньор/ до върха на Айфеловата кула и възрастният мъж, просълзявайки се, казва: „Благодаря ти, синко, че ме доведе, за да видя и аз свят…”
Книгата на Райков „Париж, моят Париж” вече 10 години се преиздава. „По улица на Париж да минеш десетки пъти, винаги ще ти се струва различна, защото французите надграждат, умеят да виждат хубавото, положителното и да се радват на живота”, сподели писателят.
В началото и за него и семейството му е имало там тежки дни на бедност, но той даде и пример от една своя среща със световноизвестния писател Фредерик Бегбеде. В заведение на българина му направило впечатление, че бирата струва 9,80 евро. Бегбеде обаче го посъветвал да се обърне надясно и наляво. И тогава Райков видял, че близо до него седи самият Саркози, а отсреща – Катрин Деньов. Разговаряли с бивш кмет на Париж… „В цената на бирата влиза и атмосферата”, заключил Бегбеде.
Димо Райков разказа как дъщеря му за една вечер прочела книгата „Париж, моят Париж” и казала: „Мамо, ти тръгвай, аз оставам. Реших, че Париж е моят град.”
„Силата на един писател е в това да променя своя читател”, обобщи Райков.
В „Писма до мъртвия брат” пък е описана срещата на писателя с пророчицата Ванга.
Димо Райков раздаде много книги с автограф, а гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която бе водеща на прочувствената вечер, му подари албум с наградените творби от националната награда „Захарий Зограф”.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*