Новини

Силвана Лобутова, кмет на Широки дол, пред „Приятел”: “Проект за канализация и пречиствателна станция се готви”

Силвана Лобутова

Силвана Лобутова е дългогодишна учителка, а от 2011 г. – кмет на Широки дол. В навечерието на тогавашния местен вот тя пое и своите предизборни обещания. Какво е положението около година и половина след изборите, изпълнява ли се обещаното? Г-жа Лобутова бе любезна да отговори на нашите въпроси.

– Като първо свое обещание през есента на 2011 г. вие посочихте задачата да се извърши реконструкция на водопроводната мрежа…
– През миналата година се извърши реконструкция на водопровода на една улица. За тази година е предвидено да се подмени водопроводът на една от най-дългите улици в селото. В момента се изготвя проект за цялостна реконструкция на водопроводната мрежа. Подготвя се и проект за канализация и изграждане на пречиствателна станция за трите съседни села – Продановци, Райово и Широки дол.
– При тази криза трудно се намират пари за асфалтиране. Каква е ситуацията в това отношение?
– За тази година е планирано цялостно да се асфалтира една улица. Трябва да изкърпим и дупките в най-проблемните участъци.
– Преди няколко години бе закрито училището в Широки дол и сградата му остана на произвола на съдбата. Няма ли да се намери стопанин за нея?
– Това е наистина много сериозен проблем. В момента мазето на училището е отдадено под наем и това е вариант сградата да бъде стопанисвана, но най-добрият вариант ще бъде, ако се намери начин за ремонт и използване на цялата сграда.
– Ще има ли Широки дол клуб на пенсионера, селото е трето по големина в общината?
– Още през миналата година съм подала докладна записка в Общината за откриване на такъв клуб. Отговорът е, че в общинския бюджет не са предвидени средства за назначаване на уредник на клуба на трудов договор, както и за издръжка на такъв клуб. Ще търсим възможност за назначаване на уредник чрез Бюрото по труда.
– В Широки дол, за разлика от много други села, има доста деца и млади хора. Какво се прави за тях?
– Обещах да има волейболно игрище и то вече е направено. Предали сме проект за детски кът в Общината в Самоков. Очакваме този проект да се осъществи. Още през 2011 г. бе ремонтирано футболното игрище в Корията. Модернизира се съблекалнята, монтирана бе ограда. През миналата година се поставиха и дървени пейки. Нашият отбор „Гранит” играе в „А” областната футболна група и мери сили с градски отбори.
– По традиция сега е времето за хигиенизиране и облагородяване на населените места и районите около тях…
– Ние още през миналата година започнахме оформянето на цветни алеи и засаждането на дръвчета. Сега лека-полека оформяме нови лехи. Във връзка с кампанията на 20 април „Да изчистим България за един ден” планираме да засадим още цветя и декоративни храсти и дръвчета – както в центъра на селото, така и в пространството срещу черквата.
– Доста села в Самоковско имат вече свои писани и издадени истории. Не изостава ли в тази насока Широки дол?
– С написване на история на селото преди години се беше заел историкът Хрим Христовски. Неговото дело бе продължено от краеведа Георги Захов. Предстои тази книга за миналото и днешния ден на Широки дол да бъде завършена и издадена.
– В селото има добра база за културен живот. Използва ли се тя?
– Съвместно с читалищното ръководство работим много добре. През миналата година чествахме с голям концерт 80-годишнината на читалището. Голямата зала бе ремонтирана, през миналата година бе подменена и дограмата на малката зала. Честваме подобаващо всички празници. Традициите се съхраняват. За наше най-голямо удовлетворение все повече млади хора и особено деца участват активно при подготовката и провеждането на различните културни прояви.
– Помага ли Общината в Самоков?
– Естествено, че разчитам на подкрепа от страна на Общината. За момента съвместната ни работа е добра. Бих искала да продължим сътрудничеството си, за да може в село Широки дол наистина да се случат всички добри промени, които бихме искали.

Интервюто взе:
Валентина Йовева

Leave a Reply