Силен самоковски десант на юбилейния фестивал в Банско /снимки/

Доспейки изпъкнаха с темперамент…

Няма друг град в България, който да е пазен от две майки – Родопа и Рила, и от един баща – Пирин. Банско – европейската столица на зимните спортове. Но градът не се слави само с това, а и със своята красота, с прекрасната си природа и чудната река Глазне. Дойде ли краят на май, когато природата е в своя апогей в цъфтеж на цветя и храсти, в града идват певци, танцьори и музиканти, за да докажат още веднъж, че има хора, които съхраняват българските традиции и фолклор.
Тази година Десетият юбилеен фестивал „Между три планини” поднесе много и нови интересни прояви. На сцената бяха показани, коментирани и разяснявани народни носии от различните етнографски области на България. Демонстрирани бяха балкански кулинарни специалитети.
Кухнята на приятелството бе представена от известния майстор Миро със сръбска скара. Научихме тайната на турската баклава. Запознахме се с гръцката здравословна храна. Незабравимо преживяване беше опитването на банския специалитет кукурини (на местен диалект – къдри; корите стават като розички, къдрят се сами). Подобни специалитети измайсториха жените от фолклорната група при местния клуб на пенсионера „Радон Тодев”.
Красивият и запомнящ се празник бе открит от кмета на Банско Георги Икономов. Първи в поздравите бяха известните у нас и в чужбина „Бански старчета”.
Водещ тази година беше Ники Кимчев – артист, певец; творец, зареден с голяма обич към фолклора и с чудесно чувство за хумор. В другия си живот, както се казва, Кимчев скоро ще играе старият Герак в постановката по Елин Пелин на Благоевградския театър „Никола Вапцаров”. Едновременно с това е подготвил две песни. Едната – авторска, поръчана от името на курорта Семково, по текст и музика на Димитър Янев; втората – в памет на двамата малки ятаци Васил и Сава Кокарешкови, също на Д. Янев.
Кимчев връчваше и грамоти и специални календари на ЮНЕСКО на всички участници. А те бяха много и от различни краища на страната – от
Велинград, Костандово, Кремен, Гърмен, Пещера, Брежани, Юруково, Старчево, Разлог, Струма, Овчарци, Благоевград, Дупница, Сапарева баня, Абланица…
В първия ден на голямата сцена истинско „нашествие” направиха и нашите състави – от Самоковска община.
Изявиха се женската певческа група „Райски гласове” с ръководител Ани Машова и детският танцов състав „Палакарийче” с ръководител Росица Павлова от Райово. За първи път, но много успешно се представи женската фолклорна група от Алино с ръководител Момчил Чалъков.
С нови приятели се обогатиха певиците от Клисура и малкият акордеонист Адриян Чучуков, които пяха и свириха от сърце.
Танцовият състав от Доспей с ръководител Елена Ковачка игра не само на сцената, но и долу, докато ”вървяха” изпълненията на различните певци. Белчин бе изпратил фолклорната група с ръководител Милка Будинова. Рангел Деянов събра очите на всички със своята саморъчно изработена гайда-козле. Бай Рангел не можеше да се отърве от мераклии да се снимат с него. Организаторите дори препоръчаха Рангел Деянов и широкодолският музикант Кирил Шаранкапов да бъдат записани в Радиото. Широки дол бе проводил и певици. Младите танцьори от селото пък разтресоха сцената с бурната си игра. И енергичните им колежки от Белчин с ръководител Снежана Бакрачева доказаха колко добре могат да играят родните хора.
Силни и запомнящи се бяха прекрасният глас и майсторското свирене на тамбура на Радостина Симонова, изпълненията на Димитър Лукарски.
Всички наши състави се представиха достойно.
Финалът на първия фестивален ден пък постави ансамбъл „Филип Кутев”.
Инициатори и организатори на фестивала бяха Община Банско, продуцентска къща „Едита Груп”, с подкрепата на „България Холидейз”. Цялата програма бе заснета от телевизия „Родина”.
И през втория фестивален ден се редуваха състав след състав от различни градове и села в страната. Не е възможно да се изброят всички групи и изпълнители, момчета и момичета, девойки и младежи, жени и мъже – участници в програмата. А колко много бяха зрителите и слушателите… Родиха се нови приятелства, направиха се уговорки за размяна на гостувания.
С аплодисменти и възгласи „Браво” бяха изпратени многобройните представители на Бели Искър – женският певчески състав „Орлица”, мъжката фолклорна група „Орлови скали”, женската танцова група „Магдена” с ръководител Росица Павлова, детският танцов състав и дуета на Румен Иванов и Радостина Димова.
Женската флоклорна група с ръководител Елка Любенова от Мала църква изпълни своите песни така, че също бе поканена за запис в Радиото.
С три състава – женска флоклорна група, танцова група и трио „Славит” с ръководител Васил Стоилов, Андрей Марков и Верка Стоянова Марица показа, че и в това село, отдалечено от общинския център, живеят сърцати хора, влюбени в родния фолклор.
Нашите певци, танцьори и музиканти не само участваха в програмата, но играха и хоро заедно с колегите си от други места. На самоковските песни пък танци извиха младежи от Македония – гости на фестивала.
Особено силни бяха изявите на дошлите чак от Вълчитрън, Плевенско, самодейци. Разчустваха многобройната публика тамбуристите от с. Места, сред тях и едва 7-годишната Теодора. Съперници им бяха млади тамбуристи от Баня…
Всички тези хора, които тези дни пяха, свириха и играха в Банско, пренасят богатството ни от миналото в бъдещето.

Димитрина Божилова

Групата от Широки дол
Жените от Райово се представиха с „Райски гласове”
Групата от Марица
Емил Иванов
Групата от Белчин с ръководител Милка Будинова
Групата от Белчин
Състав “Магдена” от Бели Искър
Женската певческа група от Бели Искър
Групата от Алино
Групата от Мала църква

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*