Култура, Новини

„Сили имам да се боря” продължава благородната си дейност

Много хора събра сдружение „Сили имам да се боря” на 17 декември във фоайето на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Анита Симитчиева направи равносметка за извършеното през отиващата си година. През август е била уредена изложба, осигурени са профилактични прегледи на 220 жени, на ехограф са минали 25 жени. От първите прегледи 10 жени са изпратени за операция, от вторите – 4. Обявено бе, че през идващата година ще се правят подобни прегледи почти всеки месец, ще се работи и за откриване на специализиран център в Самоков.
От януари всеки вторник и четвъртък от 10 до 14 ч. ще може да се използва апаратът за изследване. Симитчиева прикани всички жени да се възползват от тези възможности, за да може да се осигури ранно откриване на евентуални онкологични заболявания. През април ще има и акция за кръводаряване.
Невероятни бяха учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, които под ръководството на преподавателките Татяна Костова и Николчева представиха празнична програма с демонстрация на ритуала за Бъдни вечер, с коледари и коледни песни, с разкази за честването на Рождество Христово по света. Към концертната програма се включиха и ученици от музикалната школа „Проф. Васил Стоин” с ръководител Георги Машов при читалище-паметник „Отец Паисий” с изпълнения на акордеон. Коледни песни изпълни пък дуетът Васил Димитров – Латинка Трохарова. Свеж полъх със зумба танци внесоха момичетата на Ива Дамянова, които играха с тениски с логото на организацията за борба с рака.
Костова и Николчева изразиха задоволството си, че участват в подобна изява и че възпитават учениците си на благотворителност. Преподавателките пожелаха на участниците в сдружението и на всички присъстващи здраве и успехи в памет на Ирина /Иржи/ Симитчиева, основателката на „Сили имам да се боря”.
А. Симитчиева пък благодари на общинското ръководство и лично на кмета Владимир Георгиев за подкрепата. Изразена бе признателност на участниците в програмата и на авторите на картини за изложбата, съпътстваща трогателната вечер.

Евгения Попова

Leave a Reply