Силно самоковско присъствие в Костандово

Родопският град Костандово има 23-годишна традиция в организирането на национален фолклорен фестивал. Тази пролет форумът бе на 18, 19 и 20 май. Селището ни посрещна със слънце и аромат на цвъртяща скара, сладолед и пуканки, но преди всичко с добра организация, характерна за проявата и през всички изминали години.
В местното читалище бяха представени различни експонати от бита на населението – предмети за ежедневна употреба, носии, бродерии, плетива и др.
В неделя тук бяха певиците от Клисура, а в предишните дни са гостували и самодейците от Доспей, Мала църква, Продановци, Марица, от самия град Самоков и др. Всички – достойно представили Самоковска община.
Клисурки нямаха спирка в пеенето – пяха на отиване и на връщане, на сцената, а на площада пък извиха хоро заедно с представителите на други селища. Изяви се и младият акордеонист от Клисура Адриян Чучуков.
Най-много бяха изпълнителите от Родопския край – от самото Костандово, както и от Дорково, Велинград, Брацигово, Црънча, от Паталеница /родното село на пишещата тези редове/. Фестивалът бе уважен и от самодейци от Стрелча и Благоевград, от далечните Бургас и Несебър. Много силно бе изпълнението на групата от пенсионерския клуб „Огражден” от голямото петричко село Първомай. Отличиха се мъжките групи от с. Голешево /общ. Сандански/ и от Банско.
На никого не отказаха среща членовете на журито: Галя Асенова, водеща на тв предаването „От българско по българско”, певицата Иванка Паунова, диригент на Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик, Николай Чапански, водещ по Радио Пловдив, учителят Никола Янев /Чоли/.
С групата от Клисура посетихме чудния Плиоценски парк над с. Дорково, разходихме се край езерото Клептуза във Велинград. Самодейците си пожелаха здраве и нови успехи на очакващите ги многобройни изяви през годината.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*