Зимни спортове, Новини, Спорт

Симона Скробанска и Мартина Иванова със сребро и бронз от стартовете за купа “Пиба”

Два медала завоюваха скиорите на клуб “Боровец” от двата старта за купа “Пиба”, валидни за ФИС, състояли се на 16 и 17 март на писта “Мартинови бараки 4” в Боровец.
Симона Скробанска бе най-предно класираната самоковска алпийка. Тя зае второ място в гигантския слалом при момичетата до 16 г. Осма и десета тук в двата дни пък завърши София Стоянова от клуб “Чамкория”.
Мартина Иванова донесе втория медал за клуб “Боровец” с третото си място в гигантския слалом при момичетата до 14 г. Тя изостана на 55 стотни от победителката от Румъния Антония Захонту и на 20 стотни от Лиляна Питова от Банско, но пък изпревари, макар и с една единствена стотна, внучката на двукратния олимпийски шампион в борбата Боян Радев – Бояна Радева. Съотборничката на Мартина Кристина Георгиева пък даде осмо време в слалома.
Много близо до място на почетната стълбичка бе и Стефан Ярловски, който завърши четвърти и пети в двата старта при 16-годишните. В същата категория Георги Морунов и Георги Конярски имат по едно 6-о и 10-о място. При момчетата до 14 г. пък Георги Ангелов и Красимир Вададжийски бяха седми и девети в слалома.
В надпреварата участваха 84 състезатели от Бразилия, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина и България.
Организатори на проявата бяха БФСки и фирма “Бороспорт”.
Ето какво сподели генералният секретар на федерацията Георги Бобев:
„Организацията на домакините от „Бороспорт“ съвместно с федерацията беше много добра. Пистата е относително трудна за деца, особено за слалом. В основната си част е със сериозен наклон и изисква много добро владеене на ските и доста усилия. Времето също е по-меко от нормалното за този период на годината, а това оказва влияние. Но купа “Пиба” е едно традиционно добро и важно състезание и е хубаво да има повече детски стартове, още повече международни. Добре е нашите деца да си сверят часовника и да видят как се движат връстниците им от други държави. При големите нашите фаворити спечелиха, а при малките имаше повече разочарование, тъй като отпаднаха доста от добрите. Но това е нормално. В България винаги е имало талантливи и мотивирани деца. Необходимо е да има добри условия, да могат да тренират нормално. А да се осигурят на всички отбори добри условия за работа през целия сезон е трудно, особено при наличието на ограничена ски инфраструктура като цяло. Затова, когато пораснат, когато са необходими по-сложни трасета и повече тренировки, скиорите започват да изпитват трудности, разбира се, свързани и с финанси. Тогава се налага много от тях да избират дали да продължат със ските или с училището. И за съжаление във възрастова група 14-16 има много малко деца, които имат потенциал. Българската федерация по ски се стреми да има колкото се може повече момичета и момчета във всички възрастови групи, да участват в състезания. При малките има огромен интерес и посещаемост и това ще се види на стартовете в Боровец днес и утре – на купа „Петър Попангелов–старши“ и „Мемориал на шампионите“. Има много добре работещи клубове, но ски спортът е тежък спорт, изискващ сериозни усилия от състезателя, от екипа му, семейството, клуба, и стабилно финансиране, за да се достигне добро международно ниво. Затова усилията трябва да са съвместни: както на федерацията, така и на ски клубовете, курортите, спонсорите, държавата. Условия и талантливи деца има, но са нужни съвместни усилия, за да изкараме състезатели на световно ниво”.

Leave a Reply