Симона Дончева поля вода на лекарите от АГ отделението на болницата навръх Бабинден

Може би и ние, българите, имаме един празник в календара, който е непознат за другите страни. Това е Бабинден, получил по-късно и другото си име – Ден на родилната помощ. Но както и да го наречем, това е ден, в който изразяваме уважение и дълбока благодарност към тези, които помагат за появата на най-младите граждани на нашата страна – лекари, акушери и медицински сестри. Традицията повелява на този ден в болничното отделение, в селата, в кварталите на града да се провеждат тържества, за да се отбележи по подобаващ начин този празник, да се възроди вековният ритуал.
И днес в акушеро-гинекологичното отделение на „МБАЛ-Самоков” се състоя тържество, посветено на Бабинден. То бе открито с емоционално слово от д-р Снежана Троева. Началникът на отделението д-р Пламен Спасов отчете извършената дейност и благодари на всички от екипа за всеотдайния труд през изминалата година. Тук през 2017-а са родени 269 деца, включително двойка близнаци, лекувани са  955 жени, извършени са 182 операции.
Поздравителен адрес поднесе управителят на болницата д-р Красимира Ковачка, която благодари на колектива и пожела на всички здраве и сили в отговорната работа.
Кметът Владимир Георгиев поздрави медиците и ги увери, че винаги ще имат подкрепата на Общината, за да може да се организира дейността на отделението като пример на национално ниво.
Последва традиционният ритуал, при който Симона Дончева, станала майка за втори път, поля да се измият на д-р Спасов, д-р Троева, д-р Антоанета Кънчева, д-р Пламен Николов, д-р Слава Иванова, на старшата сестра Снежана Маркова. Всеки от тях заслужи като дар, според обичая на този ден, кърпа и сапун.
Всички медицински специалисти от отделението получиха и цветя от името на ръководството на болницата и на Общината.
Празника уважиха и зам.-кметовете Люба Кленова, Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, лекари и сестри от други отделения на болницата.
Домакини и гости се почерпиха накрая на стилен коктейл.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*