Симпозиум по живопис и скулптура бе открит

В Доспевската къща на 26 юли бе открит Петият юбилеен международен симпозиум по скулптура и живопис „Самоков 2019”. Специално участие във форума взема проф. Аксиния Джурова.
Организаторката Радостина Доганова представи художниците. Те пък споделиха впечатленията си от Самоков и своите очаквания от симпозиума.
Сред присъстващите бяха зам.-кметът Сия Шехтанова, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, директорът на Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови” Виолетка Павлова.
В авторитетната културна изява участват български и чуждестранни художници и скулптори, които през тази седмица творят тук, вдъхновени от традиците и духа на нашия град.
Самата Доспевска къща и дворът са ремонтирани и обновени и предоставят чудесни условия за пребиваване в Града на зографите и за творчество, което да свърже вековете чрез непреходните културни ценности, чрез красотата на природата и създаденото от човека. Атмосферата тук наистина е неповторима.
Самото мото на форума е „O, tempora!“ („О, времена!“). В този дух прочутите самоковски шевици се претворяват чрез съвременния визуален език на уличните графити. Те бяха изрисувани на възлови места в града ни. Специално време творците отделиха за своята работа в ателиета с младите хора от Центъра за настаняване от семеен тип и в Дома за стари хора в града ни. Подготвен бе и каталог.
Партньори на форума са „Самел-90” АД, Историческият музей, Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, хотел „Арена“, ресторант „Мадаровата къща“ и читалище „Младост“.
В петък, 2 август, от 18.30 ч. в Художествената галерия „Проф. В. Захариев” ще бъдат показани творбите, сътворени по време на  симпозиума.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*