Новини, Спорт, Статии, коментари, Туризъм

Скалното катерене в Боровец вече е възможно!…

В Боровец „Бороспорт” предлага различни начини за забавление и отмора сред природата. За любителите на адреналина е на разположение първият и най-голям маунтин байк парк. Възможни са и полети с парапланер. Традиционно е търсенето на пешеходни турове и маршрути, на забавления за възрастни и деца във въжения град „Бороландия”, игри на открито, конна езда, посещение на ловно стопанство „Искър”.
„Borovets climbing & mountaineering“ е най-новото предложение. Курортът предлага курсове и занимания по катерене и алпинизъм, разнообразни туристически програми, планинарство в истинската му същност, „виа ферати”, преодоляване на технични ръбове и участъци чрез катерачен инвентар и др.
Фирмата и професионалистите от школата по алпинизъм и катерене Мартин Маровски и Виктор Варошкин са двигателят, който ръководи екипа от специалисти.

Мартин Маровски e член на Управителния съвет на ловешкия клуб „Планински ангели“. Алпинист и катерач е с 23-годишен опит. Три пъти е носител на авторитетната годишна награда за алпинизъм на Българската федерация по катерене и алпинизъм /2011, 2013 и 2016 г./. Има над 20 изкачвания на вр. Монблан /4810 м/ от всички страни, включително от юг, по най-трудните алпийски маршрути.

Виктор Варошкин е роден в Самоков. Член е на ръководството на “Планински ангели”. Носител е на годишната награда за алпинизъм на федерацията за 2013 г. Работи като HRS при полети с хеликоптер и е първият лицензиран спасител в този тип дейност в страната. Изкачил е много технически сложни маршрути в Европа, едни от най-трудните в България. Автор е на едни от най-сложните спортно-традиционни линии в родината.

– Как се роди идеята да предлагате скално катерене в Боровец – питаме Виктор, нашия съгражданин.
– Решението дойде в резултат на дългосрочната стратегия за разширение на дейностите в Боровец. Катеренето и техничното планинарство са следващ вектор на развитие в летния сезон.
– Има ли интерес? Какви хора предпочитат скалното катерене? Всеки ли може да опита?
– Скалното катерене и планинарството са достъпни за всеки ентусиаст, но комуникацията все още е трудна, тъй като скалите, макар и близо до курорта, са незабележими за посетителя. Информация може да се получи от сайта или от “Borovets Adventure Center” в хотел “Рила”.
Друга трудност представлява широко застъпеното мнение, че скалното катерене трябва да бъде предхождано от катерене на изкуствена стена. Хубавата новина е, че такава стена планираме да направим в самия курорт. Тя ще бъде основната презентация на целия нов спектър от услуги, свързани с катеренето и алпинизма, както и повод те да добият популярност. Надяваме се догодина да разполагаме с атрактивната новост, която вероятно ще даде тласък на цялата дейност. Обсъждат се и идеи за направа на ледена кула край пистите, по която да може да се практикува ледено катерене със ски обувки.
– Как се запали по алпинизма? Любовта към планината възпитава ли се?
– Да, но най-необходимо е да се съхранява. Аз се запалих по “каналния ред” – от туристичски походи близо до върхове, които притежават високи отвесни стени. Те са достатъчен мотив за хора с не особено рационален начин на мислене…
– Би ли споделил някои от преживяванията си в планината?
– Те трудно се поддават на достоверно разказване. Човек лесно се подхлъзва към излишен романтизъм или пък драматизъм. Най-интересното и особено преживяване в планината е преживяването на приятелството. Там то е единствената непроменлива величина.
– С какво Рила е по-различна от другите планини?
– Със симбиозата между мекота и суровост, между зеленина и скали, с разнообразните пространства, които не подлежат на общ почерк. В сравнение с останалите планини този почерк е много характерен и познаваем.

Катерачните обекти в курорта:

„Водохващането”
Местоположение: GPS 42.2537N 23.6003E; маршрути: 19; средна дължина на маршрутите: 25 м; категория на трудност: 3a до 7a+; надморска височина: 1450 м; структура: гранит; изложение: южно.
Това е скална формация на около 100 м над коритото на р. Мусаленска Бистрица, близо до пътеката от Боровец за Мусала. Тръгваме от Информационния център на “Бороспорт” в хотел “Рила”, разстоянието е около 20 минути. Мястото предлага добри условия за катерене, особено подходящо е през горещите летни дни. Маршрутите са снабдени за спортно катерене с болтове. Преобладават сравнително лесни маршрути с категория на трудност от 3а до 7a+. Това е удобен и приятен обект за катерене от напълно начинаещи до катерачи с относително средна проходимост.

„Скалата на иманяра“
Местоположение: GPS 42.2534N 23.6002E; маршрути: 10; средна дължина на маршрутите: 27 м; категория на трудност: 3c до 7a+, 7b; надморска височина: 1520 м; структура: гранит; изложение: южно.
Това е скална формация на около 200 м над коритото на р. Мусаленска Бистрица. След „Водохващането“ добре поддържана пътека на юг ни извежда до „Скалата на иманяра“. Така се нарича заради намерена тук стара, дървена, най-вероятно иманярска стълба, водеща до характерни скални ниши в средата на скалата. Мястото предлага добри условия за катерене, също е особено подходящо през горещите летни дни. Маршрутите са снабдени за спортно катерене с болтове. Преобладават както лесни, така и по-трудни линии. Някои от маршрутите са от две въжета дължина.

х х х

Предлагат се еднодневни алпийски изкачвания в най-красивите райони на Рила – Мусаленския и Мальовишкия дял. Програмите по алпинизъм включват планинарски подход до алпийския маршрут на определен връх, като акцент е самото катерене. Вечерта се прибираме в Боровец.
За по-амбициозните гости на курорта се предлага алпийски маршрут по техен избор, съобразен с личните им възможности.

Leave a Reply