Новини, Политика

Скандал провали второ поредно събрание на НФСБ в Самоков

Анелия Велева и Павлин Цветков

Второ поредно събрание на организацията на Националния фронт за спасение на България в града ни, насрочено за 28 май в читалище-паметник „Отец Паисий”, се провали.
Областният координатор Павлин Цветков се опита да открие събранието, като с него бе и председателката на НФСБ в Костинброд Анелия Велева. До вземане на каквито и да било решения, приемане на нови членове и избор на председател обаче така и не се стигна. Все пак стана ясно, че самоковската структура на партията, по думите на Цветков, не работи активно вече трети месец. Това бе оспорено от бившия председател на структурата инж. Здравко Манчев, който претендира, че е освободен неправомерно заедно с още трима членове – Ана Желева, Валентин Стоянов и Здравко Петров, който отсъстваше.
„Г-н Манчев създаде свои приятелски кръгове в партията и неговото управление доведе до вътрешен разкол. Стигна се дори и до изолиране на членове на партията без съгласието на централната структура. Вътрешните конфликти нанесоха сериозни поражения върху партията, станали особено видни на последните избори, когато не регистрирахме добър резултат. Това е противно на логиката, тъй като тук са провеждани редица срещи включително и с народни представители, воден е активен и редовен партиен живот, а нееднократно и екип на телевизия СКАТ се е опитвал да решава проблемите на местни жители”, заяви позицията си П. Цветков. Той изрази съжаление, че хората в партията не могат да се обединят, камо ли „да направим това с цяла България, каквато е целта ни”. Координаторът бе категоричен, че конфликтът не е политически, а междуличностен.
Твърденията на Цветков бяха оспорени от Здр. Манчев. Той заяви, че е сезирал прокуратурата, за да изчисти името си, и да се докаже, че не е нанесъл вреди на НФСБ. Манчев бе подкрепен и от други участници в срещата, които по-късно напуснаха залата.
Вътрешните кавги в организацията се зародили около изборите за местна власт миналата есен. Тогава, по думите на Цветков, е трябвало да бъдат регистрирани застъпници в секции, в които партията няма членове в комисиите. Разпореждането на централата обаче не било изпълнено от местното ръководство, което дублирало присъствието на дейци на НФСБ в някои от секциите, а други останали „оголени” откъм присъствие на партийни представители.
„Ние не си искаме парите, които все пак хората са си получили. Г-н Манчев обаче е освободен от длъжност, тъй като не изпълнява вътрешните партийни указания”, подчерта П. Цветков.
Срещата премина при постоянни пререкания, като в един момент дори дойдоха и трима униформени полицаи, за да успокоят положението.
Спряганият за наследник на Здравко Манчев на кормилото на НФСБ в Самоков Георги Хаджийски, който е кмет на Драгушиново, пък изтъкна, че желанието му е тук да се създаде дисциплинирана и работеща партийна структура. Според Хаджийски в града и региона има силни патриотични настроения и те трябва да се канализират. „Не става обаче само на думи, трябват и дела”, завърши Хаджийски.
Очаква се до месец да бъде насрочено ново събрание на НФСБ в града ни.

Делян Василев

Leave a Reply