Други, Новини, Спорт

Скейтбордистът Михаил Минков триумфира в пула на Царево, Иван Ахтаподов – трети

Със сериозни успехи се завърнаха скейтбордистите на клуб „Бороборд” от държавното първенство в дисциплината пул, състояло се на 8 юли в Царево. Михаил Минков стана първият републикански шампион за 2018 г. при момчетата до 14 г. след като направи най-атрактивната сесия на г-образния пул /басейн/ в X Challenge парка на Царево. Така той заслужи и най-голямата награда в надпреварата – едногодишно спонсорство от магазини за спортни стоки „Контрабанда”, което се изразява в десет дъски, една машинка, две колелца и 6 чифта кецове. Зад Минков се класираха Георги Големанов и Божидар Белчев, а малко след тях, на четвърто място, завърши Симеон Чалъков от „Бороборд”. Другият самоковец в тази възрастова група – Кристия Крумов, зае седмото място.
„Много съм доволен от представянето и на тримата, защото показаха страхотно израстване, включително и по време на самото състезание”, коментира треньорът Христо Ахтаподов. Той имаше и още един повод за гордост, тъй като неговият син Иван завърши трети и завоюва бронзовия медал при момчетата до 10 г. Същото бе на път да стори при мъжете и Симеон Митрев, който в крайна сметка остана четвърти. Усилията на Митрев все пак бяха възнаградени и той заслужи специалната награда на журито за най-атрактивен трик.
Шампионатът бе част от Черноморския скейт тур, който започна на 7 юли с плажен старт на мини рампата в къмпинг „Градина”. Тук Иван Ахтаподов бе втори, а Минков, Чалъков и Крумов заеха съответно четвърто, шесто и осмо място.
„Щастлив съм, че прославихме Самоков и край морето. Наистина е невероятно, че се класирахме пред школите от Варна, Бургас, Сливен и Добрич, където развиват скейтборда от много време. Нашите усилия в това направление започнаха със създаването на скейт парка в Самоков. Показахме, че тук се работи сериозно и макар и само за една година вече имаме отлични резултати. Прекрасните условия тук ни задължават да се развиваме и занапред”, заяви за „Приятел” Христо Ахтаподов. Той подчерта, че подобни съоръжения за скейтборд има в едва още три града в страната. Наставникът апелира още веднъж с оглед на безопасното, целенасочено и професионално използване на съоръженията в парк „Крайискърец”, те да бъдат оградени.
Очаква се следващия старт за държавното първенство да бъде в края на август отново в Царево, а сезонът да бъде закрит с надпревара през октомври в Самоков.

Делян Василев

Leave a Reply