Здраве, Новини

Скенерът в болницата започва отново работа в близките дни

„От днес в МБАЛ-Самоков” започна монтажът на тръбата на скенера. До два дни скенерът вече ще може да работи”, заяви на 19 юни пред представители на местни медии управителят на болницата д-р Красимира Ковачка.
Самоковският скенер е използван максимално. Наложило се обаче да се смени тръбата и затова от 29 март насам не е работил. По решение на Общинския съвет са отпуснати 74 хил. лв. за закупуване на тръба.
За времето, когато апаратурата не е действала, 51 пациента са изследвани в Университетската болница „Царица Йоана” /ИСУЛ/ в София. За тази услуга „МБАЛ-Самоков” е заплатила съгласно сключения договор 5100 лв.
От болницата уточниха, че изследванията със скенера са безплатни, когато се правят с направление от лекар. Когато се извършват по желание, без направление, се заплащат суми по определен ценоразпис. Изследване на гръбначен стълб на две нива например струва 90 лв. Всяко следващо ниво означава 20 лв. допълнително. „КТ без контрастно усилване на сегменти” излиза 77 лв., а „КТ ангиография” – 150 лв.

Евгения Попова

Д-р Красимира Ковачка

Leave a Reply