Новини, Политика, Шарен свят

Скоростен път „Рила” ще се прави чрез публично-частно партньорство?

Сред проектите за пътища, подходящи за публично-частно партньорство, са пътят Русе-Свиленград, магистралата “Черно море” и скоростният път “Рила”, заяви министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Министър Павлова се изказа на традиционната годишна среща на правителството и бизнеса, състояла се наскоро за седми пореден път.
Проектите за скоростния път „Рила” предвиждат той да свърже Самоков с Ихтиман и Дупница.
„Рила” се планираше отначало като автомагистрала, но след това се оказа, че ще се строи високо скоростен път с по две платна в едната посока.
На практика на бъдещото трасе до Ихтиман ще се разчита и за по-бързо придвижване от града ни до София и обратно, тъй като този път ще бъде по-кратък спрямо сегашния, а и ще се избегнат планинските препятствия и многото завои.
Отсечката Дупница – Ихтиман през Самоков ще предложи и подходящ вариант за целия автомобилен трафик по посока от Югозападна към Южна България и обратно. Бъдещото трасе би било и своеобразен нов, по-далечен околовръстен път на столицата – т. нар. южна дъга.
Държавата явно разчита в случая частният бизнес да помогне и проектите да се осъществят в близките години, а не да останат за реализация в необозримо бъдеще.

Leave a Reply