Скулптурна композиция украси входа на Белчин

Оригинална скулптурна композиция украси входа на Белчин

Оригинална композиция с две чешми бе открита тържествено на 3 декември на входа на Белчин откъм Белчин бани. Скулптурата е под надслов “Животворна вода” и е изградена от фирма “Главболгарстрой”, чийто дългогодишен ръководител беше белчинецът инж. Симеон Пешов.
Монументът е символ на селото. От единия чучур тече минерална вода, а от другия – студена питейна вода, доведена от буков извор над селото. До композицията е изградена детска площадка с люлки и пързалка. Наоколо са поставени пейки. Оформени са подходи за автомобили и за пешеходци. Засадени са храсти и дръвчета. На специална плоча са изписани ценните свойства на тукашната минерална вода. Получил се е чудесен комплекс, който може да се превърне в полезно и любимо място за деца, младежи и възрастни.
При откриването в този невероятно топъл и слънчев за сезона ден кметицата на Белчин Венета Балабанова благодари от сърце на строителите, на ръководството на Художествената академия, на научни работници и на всички, допринесли комплексът да види бял свят.
Управителят на “Белчин парк” Камен Пешов изрази признание на колектива на фирмата в Самоков и на “ГБС-Инфраструктурно строителство”, на скулптурите и на всички хора и институции, дали своята лепта за благородното дело. К. Пешов добави, че новият извор “Белчин – Верила” /откъдето е осигурена вода за едната чешма на композицията/ има същите свойства, както минералната вода в Белчин бани. “Като концесионери бяхме задължени да осигурим обществено водоналиване от новия извор, но ние решихме да направим не просто една чешма, а този монумент и целия комплекс”, изтъкна шефът на “Белчин парк”.
“Пример за публично-частно партньорство” нарече кметът на Самоковска община Владимир Георгиев плодотворното сътрудничество между хората от Белчин, Общината и бизнеса. Новото строителство от този тип ще допринесе за развитието на туризма в различните му форми – културен, еко, селски и т. н., а това е основен приоритет на дейност за по-нататъшното развитие не само на Белчин и района, а и на цялата община.
Радостта и удовлетворението си от новата придобивка изрази и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, която цитира древна мисъл: “Съградих тази чешма, защото камъкът е по-траен от човека, а водата е вечна”.

Венета Балабанова, Камен Пешов, Ирена Коцева и Владимир Георгиев /отляво надясно/ прерязаха трицветната лента и обявиха комплекса за открит

Г-жа Коцева, г-н Пешов и г-н Георгиев прерязаха трицветната лента и обявиха композицията и комплексът за открити.
Находището тук е разкрито през 2008 г. Минералната вода е на 1500 м дълбочина и е с температура от 35 до 48 градуса. Особено полезна е за храносмилателната система, при бъбречно–урологични болести, стоматологични заболявания и др.
Скулптор на фигурата “Животворна вода” е Иван Стоянов, а художественият колектив е бил в състав: А. Александров, Б. Алексиев, В. Минев, Г. Вардулис, Д. Димов, М. Дянков, М. Карастанев, Р. Панайотов и Ц. Пепелярски.
За всички присъстващи бе даден коктейл на открито.
На тържеството присъстваха и народният представител Цветан Сичанов, зам.-кметът на общината Васил Сайменов, общински съветници, както и представители на Художествената академия, Симеон Пешов, много жители и гости на селото от Самоков, София, околните села и другаде.
В началото свещ. Любомир Годиняков отслужи водосвет, а накрая деца, пък и възрастни, се хванаха на хоро под звуците на приятната музика. Всички пиха, а мнозина си и наляха от наистина животворната белчинска вода.

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*