След поредното свлачище и поредния протест АПИ обеща да се ремонтира пътят Радуил – Боровец

Активните действия на жителите на Радуил срещу невралгичното състояние на пътя до Боровец доведоха до, поне на думи, положителна развръзка на казуса. В неделя, на 9 септември, когато десетки местни хора се събраха на пореден протест край най-новото свлачище до шосето – общо 11-о за целия участък, те с облекчение разбраха, че ремонт все пак ще има. С това обещание се нае инж. Георги Георгиев от Агенция „Пътна инфраструктура”. Той обиколи със събралите се хора най-опасните участъци и призна, че пътят е в критично състояние.
„Запознат съм със състоянието на шосето, защото имам приятели в Радуил и Марица и често пътувам насам. Пътят е част от републиканската мрежа и има активирани 7 свлачища и едно срутище, а други три са скрити в избуялите треви и храсталаци. Отговорно мога да кажа, че в най-скоро време Агенция „Пътна инфраструктура” ще излезе с категорично решение за обезопасяването на пътя”, обеща инж. Георгиев. Той поясни, че предстои геолози да вземат проби от свлачищата, за да се види каква е причината за тях. След това ще бъде изготвен и проект за укрепване на най-активните от тях, като за осъществяване на планираните дейности, по предварителни данни, ще бъдат нужни над 1.2 млн. лв.
Според специалиста от Пътната агенция ремонтът се е забавил заради наново активизирали се свлачища вследствие на неблагоприятни метеорологични условия. Той поясни, че към момента опасните участъци са обозначени с изкуствени препятствия, а освен това са поставени и знаци за ограничаване на скоростта.
Жителите на Радуил погледнаха с подозрение на поредното обещание и бяха единодушни, че ще следят за изпълнението на поетия от инж. Георгиев ангажимент.
„Не искаме да се политизират нещата. Желаем нормален път с отводнителни шахти и канавки, по който да се движим по-сигурно и безопасно ние, нашите деца и внуци, както и всички преминаващи оттук пътници и туристи. Сега имаме пълно с дупки шосе без осова линия /б. а. известно е, че в района често падат мъгли/, с обрасла растителност и скрита в нея мантинела без светлоотразителни знаци, както и с „изядени” от свлачища пътни платна”, категорични бяха местните хора.
Трасето е в това състояние от близо две десетилетия, но по-сериозни мерки до момента така и не са предприети.
„От няколко години насам постоянно пишем писма до отговорните за състоянието на пътя институции и очаквахме по-навременни и адекватни мерки. Хиляди левове се хвърлят за реклама на Боровец, а сами може да се уверите колко нелепо изглежда пътят към над 120-годишния курорт”, оплака се Благовестка Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец. Тя заяви, че от съюза подкрепят хората и от чисто човешка гледна точка, защото всяко преминяване оттук за тях крие големи рискове.
Кметът на Радуил Любомир Димитров също на място подкрепи исканията на протестиращите.
Остава да се надяваме, че ремонт, и то навременен – още преди зимния сезон, наистина ще има и той ще бъде извършен качествено. Така, както бе рехабилитирано шосето между Боровец и Самоков, което бе завършено в началото на тази седмица с поставянето на задължителната пътна маркировка.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*