Новини, Шарен свят

Сливат „Спешна помощ” със София, въпреки протестите

Центровете за спешна медицинска помощ в Софийска област и столицата се обединяват, реши правителството на 2 септември по предложение на здравното министерство.
Целта е да се подобри достъпът на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ и по-ефективно да се използват ресурсите на двата центъра. Разчита се, че възможността за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа ще осигури по-рационално управление на спешните екипи. Предвижда се промяната да доведе до значително намаление на административните разходи и да подобри мотивацията на медиците, възможностите им за обучение и развитие, като по този начин се преодолее и липсата на кадри в тази сфера.
Според здравния министър Петър Москов сливането ще доведе до формирането на пет нови екипа в Софийска област, тъй като шестимата лекари и 12-те медицински сестри, които в момента работят в координационния център, ще се качат на линейките след сливането на центровете. Засега е ясно, че един от 5-те нови екипа ще отговаря за общините в южния край на областта – Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман. Планира се още в Боровец да има сезонен екип на „Спешна помощ”.
Предложението за сливане бе обявено предварително на сайта на министерството, за да бъде обсъдено. Стана ясно обаче, че то не е разисквано преди това с екипите на „Спешна помощ” в областта.
Против реорганизацията тогава се изказаха кметът на Самоков Владимир Георгиев и почти всички негови колеги от областта, както и медици. Според Вл. Георгиев нивото на обслужване при евентуалното сливане ще спадне, дори може да настъпи хаос. В същото време градоначалникът предложи да се помисли преди всичко за въвеждането на нова техника и модерно оборудване на линейките. Опасенията са, че неминуемо при бъдещо обединение екипите ще се изтеглят към София, особено при съществуващия недостиг на кадри там, и това ще затрудни оказването на спешна помощ най-вече в отделечените места в областта.
Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, пък заяви, че обединението на двата центъра ще бъде заплаха за пациентите и за работещите екипи и не изключи бъдещи протестни действия на медиците.
Междувременно запознати обявиха, че решението на кабинета може да се оспори и в съда.

Leave a Reply