Други, Здраве, Новини, Спорт, Туризъм, Шарен свят

Служителите на Планинската спасителна служба в Боровец помогнаха на 4 души със счупен крак в Рила

Събота, неделя и понеделник – 4, 5 и 6 август, са били изключително напрегнати за хората от Планинската спасителна служба в Боровец и за техните колеги от доброволния отряд. Всеки ден е имало нещастни случаи в планината с пострадали, като най-честата контузия е била счупване на крак. Преодолявайки всевъзможните препятствия във високата планина, спасителите са помогнали на 4 души с тежки наранявания, които са се нуждаели наистина от спешна помощ.
На 4 август човек е счупил крак на Първа тераса на Мальовица, на 6 август в района на Мальовица е имало още един подобен случай. Потърпевши са били и както участници в планинското колоездене в Боровец, така и в планинското бягане от Йончево езеро по дълъг и сложен маршрут през Мальовица до Централната планинска школа.
Пострадалите – хора от Варна и София, своевременно са транспортиране за лечение, включително в „Пирогов”.
В спасителните акции са участвали Петър Терзийски, Антон Калайджиев, Ангел Керкелов, Георги Балабанов, Иван Янев, Владимир Шипочки, Александър Мирчев, Димитър Кацарски, Николай Крушарски, Калоян Ярловски, Захари Недялков и съпругата му Виктория.
Според планинските спасители едни от най-големите причини за контузиите в планината са мокрите камъни, издълбаните от честите дъждове улеи, както и неподходящи обувки на туристите.
„Август е отпускарски месец и по традиция много хора излизат в планината, включително в Рила. Всичко това е хубаво, но нека да са добре екипирани и обути, с направена планинска застраховка, със заредени телефони, да имат познания за маршрута и за очакваното време, а и да проявяват по-голямо внимание”, призова началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Петър Терзийски.
Дългогодишният опитен спасител за пореден път отправи и призив към ръководствата на Българския туристически съюз и Националния парк „Рила” да се приведат пътеките в планината в що-годе приемлив вид, тъй като сега, по думите му, повсеместно са занемарени, камънаците са навсякъде, водите са отнесли горния слой на почвата и да се образували големи ровове, като така са се създали и условия за опасни подхлъзвания.
„Разбира се, при нужда веднага откикваме”, категоричен бе Терзийски. Той допълни, че ако при нещастен случай хората не знаят телефоните на Спасителната служба, да звънят на тел. 112 с възможно най-точна информация за конкретния случай и за местонахождението си.

Тодор Попов

Leave a Reply