Здраве, Новини

Случаите на Ковид-19 в Самоковско намаляха значително

През последната седмица с Ковид-19 в общината е диагностициран само един човек. За периода двама са оздравелите. Т. нар. активни лица към 24 август са били 51, като 14 от тях са в болница, останалите са на домашно лечение. Общо 4 души са поставени под карантина през седмицата. Така сега всичко 6 човека от общината са под карантина.
Определено в Самоков и района през последните седмици случаите на заразени намаляват.
Междувременно правителството реши извънредната епидемична обстановка да бъде продължена с още един месец – до края на септември.
Вече е решено в София /Инфекциозна болница/ да действа координационен център, който да разпределя заболелите от общините на областта по лечебните заведения, тъй като УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница, към която се насочват болни и от столицата/ не е в състояние да поема всички случаи. Така, без губене на ценно време, ще може да се оказва на нуждаещите се потребната специализирана помощ.
Междувременно в „МБАЛ-Самоков“ е подготвено Ковид-отделение, което обаче ще започне да функционира /както и други подобни отделения в общински болници/ само при необходимост, след разрешение от Регионалната здравна инспекция и въз основа на изрична заповед на здравния министър. Подготвя се и персонал. Отделението ще бъде със самостоятелен вход. Разбира се, разкриването му ще зависи от развитието на епидемичната обстановка.

Leave a Reply