Сметището край 7-и квартал пак ще бъде почистено и… парцелирано

От общинската администрация заявиха, че отново оформилото се нерегламентирано сметище на мястото на бившия завод „Любчо Баръмов” ще бъде почистено за пореден път и оградено, а ще бъде сложена и охрана. Освен това се предвижда в близко бъдеще този въпрос да бъде решен генерално, като теренът се парцелира и се продаде на желаещи да си направят там жилища.
Наскоро жители на Драгушиново и Самоков, както и „Приятел” /”Диви” сметища отново изникнаха в града ни”, бр. 33 от 16 август т. г./ и други медии сигнализираха за проблема, който се появява периодично.
Гледката е там, меко казано, нелицеприятна. Огромна площ в северната част на града ни е просто залята от боклуци, независимо, че в съседния Седми квартал е организирано регламентирано събиране и извозване на сметта. По жестока ирония на съдбата тук – на мястото на прекрасната нова сграда на бившия завод „Любчо Баръмов”, сега се издигат камари боклуци, които представляват не само грозна гледка, но и тровят със смрад в топлите летни дни живеещите наблизо, а и преминаващите. Много пъти този район е чистен, за последен път – преди около месец, но сега положението е същото и отново се налага почистване.
В същото време от Общината напомниха, че новото депо приема безплатно смет, а срещу минимално заплащане извозва и по-големи количества боклук по заявка.
Всяка година стотици хиляди общински пари се дават за почистване на подобни „диви” сметища. Помагат и десетки доброволци. Но явно броят на тези, които замърсяват, е доста по-голям. Много хора сякаш не съзнават, че вредят не само на обществото, а и на самите себе си. Глобите пък се налагат трудно и нямат необходимия ефект.
Остава плахата надежда, че с новите мерки и с един по-засилен контрол положението вече няма повече да бъде така трагично, както е сега.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*