Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Сметището пак обгази Драгушиново

Отровният облак пълзи към Драгушиново

„Сметището се запали през нощта в неделя срещу понеделник, на 18 срещу 19 август. Страшна смрад надвисна над селото ни. Топло е времето, но се принудихме да затворим прозорците. Късно обаче вече беше. Вонящата миризма проникна навсякъде вътре, не можеше да се диша…”, оплакаха се жители на селото в редакцията в понеделник.
Миризма от пламтящо дърво е едно, а от пластмаса и всевъзможни боклуци – съвсем друго. Посетителите приведоха мнения на специалисти, според които отровния въздух може да не нанесе веднага поражения, но той се натрупва в организма и постепенно го разрушава с всички тежки последствия от това.
Според оплакващите се отровният облак по другата долина е стигнал и до Самоков и по-специално до Седми квартал, Първи квартал и комплекс „Възраждане”. Така действието му се е разпростряло върху хиляди хора.
„Под постоянна опасност сме. И друг път е ставало така. А и новото сметище се предвижда да се изгради в съседство със старото, фактически пак на това място. Затова сме против. Няма гаранции, че подобни случаи няма да има и в бъдеще, включително и на новото сметище, ако то наистина се построи на това място”, заключиха хората.
Те настояха да се вземат мерки за охрана и контрол на сметището и да се преразгледа въпросът за местоположението на бъдещото ново самоковско депо за отпадъци.

Leave a Reply