Новини, Шарен свят

Снегът ли е много или толкова са ни възможностите?

Снежен капан за автомобилисти и пешеходци

Непрекъснатият снеговалеж на 25 и 26 януари – сряда и четвъртък, изправи отново на нокти фирмите по почистването, общинското звено “От социални помощи към осигуряване на заетост”, а и самоковската управа.
В действие е цялата техника, която работи денонощно. Десетки работници от временната заетост чистят снега с лопати и други подръчни средства. С малките общински машини бяха направени пътеки в централната част на града. Вниманието е насочено с предимство към основните улици, мостовете, стълбите на обществени места, главните алеи в гробищните паркове. Дори назначените на 4-часова работа са били помолени да останат да чистят снега по-дълго време.
Непрекъснатият снеговалеж обаче пак скоро покрива всичко и затруднява силно движението на автомобили и пешеходци.
Истина е, че такъв обилен сняг от много години не е имало. Но вероятно само това не може да бъде извинение за затрудненията.
Проблемът дори бе повдигнат и на сесията на местния парламент в четвъртък от инж. Петър Георгиев /”Самоковци за Самоков”/. Той изрази недоволство от бавната работа за почистване на снега и попита техниката ли е малко или фирмите не са подготвени. Има опасност от катастрофи, от тежки последствия, предупреди П. Георгиев. Колежката му Светлана Атанасова /”Бъдеще за Самоков”/ пък в самокритичен дух отбеляза, че не са създадени правила, които да регламентират работата в такива условия.
Кметът Владимир Георгиев посочи, че са взети мерки да не се повтарят пропуски, допуснати при първия обилен снеговалеж в началото на януари. Полагат се усилия за подобряване на организацията, работи се на смени, дори са дадени заявки за закупуване на още малки машини за чистете на снега, които се оказват наистина ефективни. Градоначалникът допълни, че договорите с фирмите са били сключени преди две години за срок от четири години.
Вл. Георгиев отново апелира към гражданите и ръководствата на фирми и институции да помогнат, като преместят колите си от уличните платна и почистват снега по тротоарите пред домовете, магазините и учрежденията. Снегът от тротоарите обаче не трябва да се хвърля върху уличното платно, тъй като така на практика всичко отива нахалост.
Като капак на всичко на 26 януари температурите паднаха доста. Това вещае заледяване и по-нататъшно усложняване на ситуацията, особено по второстепенните улици.
Междувременно още в същия ден следобед министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви код “червено” за цялата страна на основание на Закона за движение по пътищата заради обилните снеговалежи и навявания. Забранено бе движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона.

1 Comment

  1. VESI

    къде да се изхвърля снега , като не трябва да се изхвърля на улицата?всеки остава да си наеме по един камион и да го извози за да е по -лесно на фирмата , на която се плаща от нашите данъци……Леда по пътя също не е почистен , общинският паркинг пред залата също….. кой ще плати на хората които си съсипват автомобилите ремонта след това, след като е Изчистено Перфектно от фирмата !!!!!!!

Leave a Reply