Новини, Шарен свят

Снежен капан навръх Ивановден

 –  Паднали дървета прекъснаха тока
– “Бекастрой” изкара цялата налична техника
– Паркирани автомобили по улиците затрудняват почистването
– Призоваха гражданите да помогнат за тротоарите

Дочакахме красива и снежна зима – истинска бяла приказка, след повече може би от 15 години – радост за окото, щастие за скиорите и за децата с пързалките и снежните топки, но същевременно – проблем за пешеходците и кошмар за шофьорите.
За късмет нямаше вятър, който да навява и преспи, но падналият 70-80-сантиметров сняг на 6 януари вечерта и на 7 януари, събота, Ивановден, през деня, потрупа всичко и движението без сериозно почистване с техника и на ръка стана невъзможно и за хора, и за автомобили.
На 7 януари кризисна бе ситуацията по пътя за София.
Паднали дървета пък станаха причина за задръстване на пътя за Боровец в същия ден. Дърветата причиниха и авария в електрозахранването на курорта, като токът там спира на няколко пъти в продължение на часове.
Дърветата бяха почистени със съдействието на пожарникари, за което благодарност на огнеборците изказа в понеделник, на 9 януари, началникът на РУП-Самоков главен инспектор Мирослав Духалов. Той изрази увереност, че и в бъдеще полицията ще си сътрудничи успешно с Пожарната при подобни кризисни ситуации.
Аварията в електрозахранването бе отстранена с усилията на специалистите от местното управление на ЧЕЗ, но тази повреда още веднъж потвърди неотложната необходимост от по-скорошно прокарване на планираното второ ел. захранване на Самоков и Боровец.
От “Бекастрой” заявиха, че още от 6 януари вечерта цялата налична техника – над 20 снегопочистващи машини – е изкарана със задача да чисти снега в Самоков, Боровец и селата. Усилията на първо време са били насочени главно към почистване на основните артерии.
В понеделник, на 9 януари, доста граждани се оплакаха в редакцията, че много от по-второстепенните улици в Първи квартал, в Трети квартал и на други места не са почистени от снега, но от фирмата контрираха, че една от причините за това са паркираните по самото платно автомобили, които не позволяват на снегорините да минат по съответните отсечки. Доста коли, паркирани по платната още преди обилния снеговалеж, са били затрупани изцяло и това допълнително е усложнило обстановката и е създало опасност от злополуки с хора и нанасяне на материални щети.
“Освен всичко друго улиците само в града са 120 км; ясно е, че не може всички да се почистят за броени часове при такъв дебел сняг”, поясниха от Общината.
Проблем в централната градска част, в пазара, а и в централната част на Боровец представляват огромните количества сняг. При това положение се налага не само и не просто да се чисти снега от улици и тротоари, но и да се извозва с автомобили извън населените места.
Рано сутринта в понеделник, на 9 януари, мъж телефонира в редакцията с въпроса кога ще се почистят подходите към училищата “Отец Паисий” и “Станислав Доспевски”. Коледната ваканция свърши и децата тръгват на училище, но как да стигнат до него, попита мъжът и добави, че автобуси с ученици от селата се чудят къде да спрат; полицаи има, но и те не знаят какви указания да дадат при това положение…
В отговор на тези въпроси зам.-кметът Васил Сайменов /кметът Владимир Георгиев участва в национално съвещание/ призна, че почистването пред сградите на учебните заведения е закъсняло, но все пак е извършено с помощта на работници от звеното “От социални помощи към осигуряване на заетост”. Г-н Сайменов допълни обаче, че е очаквал мерки да вземат и училищните ръководства.
Наша съгражданка дойде в редакцията на 9 януари преди обяд и от името на група жени сподели болката им, че не е почистен от снега големият гробищен парк на Ридо. “Изринат е само централният път, а напречните алеи, които са достатъчно широки, си останаха затрупани със сняг. Така беше и с предишния сняг, който падна пред Коледа. Ако не стигат машини, работници могат на ръка да поизчистят снега поне от по-широките алеи”, каза жената.
“Работихме и в събота, и в неделя, но сили за там не достигнаха. За тези алеи, както и за тротоарите са подходящи малките ръчни машини-снегорини, каквито имаме две, но за жалост едната от тях се счупи в събота”, обясниха общинари.
От общинската управа призоваха гражданите да помогнат, като почистят тротоарите и пред входовете на блоковете.
Междувременно предприемчиви роми се появиха на “пазара на труда” в Самоков, Боровец, Широки дол и други села с нова оферта – най-често за 5 лв. чистят снега от автомобили, тротоари, входове…
Заради авария на 9 януари сутринта пък временно излезе от строя и 110-киловолтовият електропровод “Ястребец”, който изнася енергията от ВЕЦ “Бели Искър”. Специалисти успокоиха софиянци, че повредата няма да смути водоснабдяването на столицата.
Екип на “Приятел”

Leave a Reply