Софийска област ще си сътрудничи със сръбския Пиротски окръг

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се е срещнал в Пирот с управителя на Пиротски окръг Драгана Тончич. Поводът е сключването на меморандум за сътрудничество между двата съседни региона в България и Сърбия.
В срещата са участвали и директорът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, заместник-областният управител Николай Борисов и генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев.
Обсъдени са възможностите за сътрудничество в областта на икономиката, туризма, образованието, културата. Ударението се поставя върху развитието на туризма и на общи поклоннически маршрути.
„Надявам се да работим заедно. Ще бъде хубав знак и за интеграцията на Западните Балкани“, заяви Тодоров.
Тончич пък изрази желание меморандумът да се подпише в най-скоро време.
Консулът Сугарев определи бъдещия документ като уникален тип споразумение, тъй като досега споразумения са парафирани само между общини, но не и между области в двете съседни страни.
Тодоров, Харалампиев, Борисов и Сугарев посетиха и Културно-информационния център в Димитровград. Там също е обсъдено разширяването на взаимоотношенията в сферата на туризма, както и посещенията на деца и младежи от учебните заведения „Св.св. Кирил и Методий“ и „Христо Ботев“ в Димитровград в Боровец /във вилата на Областната администрация/.
Както е известно, неотдавна, през юли, на посещение в Самоков пък бе заместник-кметът на Пирот г-н Панайотович. Той взе участие в Чакъровите празници и заедно с кмета-домакин Владимир Георгиев и зам.-областния управител Николай Борисов възвестиха с топовни гърмежи началото на традиционните тържества.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*