„Софийски виртуози” и самоковски дарители на благотворителна изява

Общо 800.15 лв. лв. бяха събрани на благотворителния концерт в читалище-паметник „Отец Паисий” на 5 април. С концерта бе честван и Денят на здравето /7 април бе в почивен ден, неделя/.
Трогателната изява бе посветена на паметта на известните самоковски лекари от близкото минало братовчедите д-р Боян Кашъмов, бивш управител на самоковската болница, и д-р Борислав Кашъмов, заслужил медик и голям любител и познавач на класическата музика. Със събраните средства ще бъде подпомогнато по-нататъшното строителство на новия храм „Св. Пантелеймон”, който се строи в двора на болницата. По-късно пък стана ясно, че 1000 лв. прибавя към сумата като дарение и самоковското „БДС 2000” ООД с ръководител Борислав Върбев.
Инициатори за концерта бяха Боян Кашъмов, син на д-р Боян Кашъмов и племенник на д-р Борислав Кашъмов, и ръководителят на „Хъб-а” и бивш здравен медиатор Георги Николов-Гопето.
Силните ръкопляскания и овациите на публиката, изпълнила салона, балкона и ложите, заслужи квартет „Софийски виртуози” с участието на проф. Ангел Станков – цигулка, проф. д-р Атанас Куртев – пиано, проф. Анатоли Кръстев – виолончело и проф. Йосиф Радионов – цигулка. Познатите буквално в цял свят музикални корифеи се представиха с творби на Моцарт, Шуман, Форе, Бетовен, Шостакович.
Професорите очароваха стотиците свои слушатели и зрители както с изпълненията си – в дует, трио, квартет, така и със своите откровения. „Слушайте Моцарт и ще бъдете здрави”, цитира проф. Радионов мисъл на свой колега. Оказа се, че някои от именитите музиканти са тясно свързани със Самоков, а много от близките на други са медици и добре знаят какво представлява трудното, но благодатно лекарско поприще.


Гостите поздравиха от сърце публиката, включително двама познати им наши съграждани – оперната певица Росица Тренкова и доайенът на родната туристическа песен Борис Стрински.
Приятна изненада преди изявите на виртуозите пък бе отличното изпълнение на цигулка на едва 7-годишната самоковка Марина Никова.
В самото начало инициаторът Боян Кашъмов благодари на всички, помогнали за осъществяване на инициативата, както и на хората в салона. Той изрази признание към професията на медиците и призова обществото и специално бизнеса да подкрепят здравеопазването и конкретно болницата.
„Тази инициатива ни докосна сърцето. Ние се възхищаваме на лекарската фамилия Кашъмови”, възкликна управителят на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка. „Бони, поклон пред теб”, обърна се тя към инициатора и изрази надежда, че подобни начинания ще стимулират развитието и в други сфери. Д-р Ковачка изтъкна, че се гордее с благородния труд на своите колеги, с професионализма и отзивчивостта им, с тяхната денонощна борба за здравето на хората, въпреки трудностите с кадрите и другите проблеми, свързани със здравната реформа.
Водещата Ралица Стоянова даде думата и на кмета Владимир Георгиев, който сърдечно приветства инициаторите, ръководството, лекарите и целия екип на болницата. „Дай Боже да изпитвате още по-голямо удовлетворение в бъдеще”, пожела Георгиев.
От името на „Софийски виртуози” бе подета идеята Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” в града ни да се обзаведе с роял, за да бъдат и срещите с класическата музика тук по-чести. За тази цел гостите дариха и част от хонорара си.
По случай празника бе даден и коктейл.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*