София иска да си присвои землищата на Шишманово, Калково и Горни Пасарел

Столичната община прави опит да прибави към своята територия землищата на бившите села Шишманово, Калково и Горни Пасарел, останали през 50-те години на миналия век под водите на яз. „Искър”.
Това стана ясно от готвеното изменение на Закона за устройство и застрояване на Столична община, което предстои да бъде гласувано от парламента на второ четене до края на януари. Във връзка с това запознати коментират, че по принцип границите на общините се определят със Закона за административно и териториално устройство, а това прави изменения като предлаганото противозаконни.
От Община Самоков категорично декларираха, че са против предлаганите изменения. Предстои Общината да внесе и специално становище да не се приема съответната част от закона. Народният представител Радослав Стойчев вече е внесъл на 12 януари предложение за отпадане на спорния текст. Казусът трябва да бъде разгледан от парламентарната комисия за регионална политика и местно самоуправление.
Известно е, че землищата на трите села винаги са принадлежали на Самоковска община и предлаганата промяна на практика означава отнемане на самоковска територия и присъединяването й към софийската. Според експерти това би било противозаконна и противоконституционна промяна.
От Община Самоков заявиха още, че в спорните местности няма ясно очертани граници и от години съществува спор между общините по този въпрос. Съгласно законодателството споровете за граници се решават само по съдебен ред. Но до съд засега така и не се е стигнало.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Анонимен

    А не забравете,никой в Самоков няма да се противопостави на управляващите в София.Самоков е загиващ град,самоунищожаващ се от непосилни дългове,ниски заплати,висока безработица,увеличаващи се данъци,дълъг и скъп отоплителен сезон,липсваща икономика и огромен брой хора,които не желаят по никакъв начин да се впишат в обществото…Към това трябва да се добави и корумпирана,некадърна и безхаберна местна власт.В Самоков сме свидетели на интересен феномен-в Боровец има недостиг и глад за кадри на всички позиции,а в същото врме в Общината имаме огромен брой регистрирани безработни,които разчитат на социални помощи.И още нещо-голям брой училищни сгради с ученици фантоми,които не посещават часове.Така че самоковският данъкоплатец плаща огромни суми за кухи и несъществуващи дейности в образованието.Абсурд на абсурдите.А месечната издръжка на тези сгради е изключително скъпа…Става въпрос за милоиони изтичащи във фиктивни дейности.
    Явно някой е решил да го унищожи този град.От една страна имаме средна заплата 400-500 лв.в града.Който взема 600 лв. вика ура!От друга страна огромен брой хора разчитащи на социални помощи и…празни класни стаи.И забележете-по данни на общината в училище „Петър Берон“имаме 5 паралелки първокласници!Много интересно-сутрин в сградата на училището влизат неповече от 30-40 деца.Бройка за максимум две паралелки…А останалите къде са?А ромчетата чакащи автобуса за по-горните училища е не повече от 20-на,с близо 30 изпращащи възрастни. Това са все разходи,разходи,разходи,а приходи няма.Е как да има-нали ти трябва икономика.Самоковската община е в неплатежоспособност.,заради дълговете много от проектите са спряни и блокирани.Ниската покупателна способност на самоковеца кара почти всички търговци(да не кажа всички)да работят на тотална загуба…Да продължавам ли?

+ Leave a Comment

*