Култура, Новини

София си спомня за приноса на проф. Васил Захариев

Снимка: www.bgart.bg

“Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия“ – изложба под този надслов бе открита в столичната галерия “Академия”, на ул. “Шипка” 1.
Експозицията е посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Васил Захариев. Представена е колекцията от графични учебни задачи, която постъпва като дарение от него в ролята му на дългогодишен преподавател по графика и декоративно изкуство в академията от 1922 до 1944 г.
Самата колекция включва над 350 графични творби на студенти на професора. Непоказвана досега в цялостния й вид, сбирката дава представа и за водещите тенденции и търсения в изкуството през първата половина на миналия век.
Изложбата е уредена със съдействието на Държавната агенция “Архиви” и Историческия музей в Самоков.
Проф. Васил Захариев е роден през 1895 г. в Самоков. Завършва Художествено-индустриалното училище в София и специализира графика в Лайпциг. Дългогодишен преподавател и ректор е на Националната художествена академия. Смятан е за основоположник на българската графика. Като изкуствовед и изследовател има голям принос за опазване на културното наследство. Един от основателите е на музея в града ни. От този свят си отива през 1971 г.

Leave a Reply