Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Спасителите да бъдат наградени

Радослав Стоянов и Емил Василев

Миналата неделя градът ни преживя драматично събитие. Жена падна от мост в Искъра и бе спасена благодарение на самоотвержената намеса на двама двайсетинагодишни младежи. Емил Василев Василев и Радослав Боянов Стоянов действаха светкавично, рискувайки буквално своя живот, за да предприемат спасителна акция и да извадят от ледените бушуващи води жената.
В по-предишния брой информирахме за случая, а в миналия предадохме разказа на двете момчета. Невероятен късмет е, че точно тези млади хора са се оказали в близост до мястото на инцидента и че не са се поколебали всячески да помогнат. Много бързо са дошли след това и полицаи, пожарникари, медици.
Човешки живот, който няма цена, е спасен.
Няма да е пресилено, ако наречем двете момчета герои. Във време, когато страната ни е в криза, когато шестват безработица, мизерия и престъпност, а моралните добродетели се приемат едва ли не за отживелица, се намериха млади хора, които просто дадоха урок на нас, възрастните, на цялото общество, по човешко съпричастие и по това, което наричаме гражданска доблест.
Тези момчета са съвсем обикновени млади хора. Но в един момент показаха, че този измъчен наш народ, въпреки всички катаклизми, които му се струпаха на главата, не е изгубил своите критерии за добро и зло. Показаха и още нещо – че не бива младежта да се обвинява на едро за всички грехове, както често се случва; напротив, хора като тях са жив пример за млади и стари и залог за по-оптимистично бъдеще на града и района.
Емил и Радослав заслужават признание. Предлагаме Общинският съвет да удостои двамата спасители на човешки живот с почетния знак на Самоков. Това би бил един стимул и за други техни връстници и млади хора. Когато има човешка солидарност и социална справедливост, въпреки всичко обществото ще върви напред.

“Приятел”

Leave a Reply