Крими, Новини, Туризъм

Спасиха с хеликоптер пострадала под Мусала чехкиня

Снимка: http://www.aktivnasigurnost.org/

41-годишна жена от Чехия е спасена в района на вр. Мусала в неделя, на 24 юли, след операция на планинските спасители, при която е участвал и хеликоптер, съобщи агенция „Фокус”, като се позова на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.
По време на преход жената – Лусия Палицова, паднала от високо, ударила си главата, получила кръвоизлив и натъртване на ребрата и изгубила съзнание. Спасителната операция започнала следобед, когато бил подаден сигнал до тел. 112, и приключила около 18 ч., когато пострадалата била настанена в болница.
От ПСС обясниха, че са поискали съдействие чрез хеликоптер от „Хели Ер”, като са се обадили на спешния телефон 0800 10 200 на застраховка „Активна грижа” /предлагана от „Лев инс”/, тъй като районът, в който пострадала жената, е труднодостъпен и наземна операция би отнела значително повече време.
Изключително ценна помощ на пострадалата оказали началникът на базата на Спасителната служба в Боровец Петър Терзийски и парамедикът Виктор Варошкин. Пострадалата била поставена в специален матрак и качена на борда. По време на полета жизнените й функции били поддържани от Варошкин. Въздушната линейка транспортирала жената в столичната “Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/.
Лекари заявиха, че чехкинята е извадила изключителен късмет, тъй като въпреки тежкото падане не е имала счупвания.

Leave a Reply