История, Новини, Статии, коментари, Читателски

Спомен за Гебо

На 22 юни се навършват 8 години, откакто ни напусна Георги Божилов-Гебо. Отиде си, но след себе си остави дълбока следа, която аз се старая да продължа. Само фестивалът „Бобфест” да беше оставил, пак щеше да е достатъчно, за да го помнят хората.
Но ние започнахме преди този фестивал с извеждането на състави от Самоков и цялата община зад граница. Реших се на тази стъпка много отдавна, но едва сега описвам това, което направихме, а някои го забравиха. Нека им е простено. От сърце им желая да продължават да прославят нашия фолклор в страната и чужбина независимо от всичко.
Ето какво сме сторили заедно с Гебо за тези 25 години, откакто дойдохме в Самоков:
Със самодейците от Широки дол и ръководителя им Кирил Шаренкапов бяхме на първия фестивал на боба в родопското село Смилян. Организирахме участие в първия празник „Великденски средби” в Ораовица /Македония/ и във фолклорните фестивали в Цариброд /Димитровград/ и Босилеград /Сърбия/.
Със самодейците от Бели Искър участвахме в международен фестивал в Лозница /Босна и Херцеговина/. Дадох имената „Орлица” – на женската фолклорна група, и „Орлови скали” – на мъжката фолклорна група.
Със самодейците от Говедарци участвахме в детския фолклорен празник „Великденско надчукване” в Босилеград. Дадох името на нашия състав – „Рилска магия”.
Със самодейците от Радуил гостувахме в Лозница, Цариброд, Александровац /Сърбия/, в Ораовица.
С детския танцов състав от Райово, който кръстих „Палакарийче”, участвахме в празника в Ораовица.
С представители на самоковското читалище „Младост” бяхме в Босилеград.
С дамите от самоковския състав „Септима” гостувахме в Ораовица.
Кръстих женската фолклорна група от Горни Окол „Околийка”.
Организирахме посещения на самодейци от Радуил, Клисура и Момин проход в телевизионните предавания на Ути Бъчваров, на самодейци от Радуил и читалище „Младост” – при Гала, на певците и музикантите от съставите „Лунни лъчи” и „Дилижанс” – при Бони Милчева в СКАТ.
Не може да се изброят участията във фестивали и празници из цяла България. Нека си спомним празничните вечери, концертите в „Кутна Хора”, в „Бистрица”, в бившето кино.
Това е само малка част от всичко сторено, за да се обогати културният живот на самоковци и на хората от цялата община.
Благодаря на истинските ни приятели за любовта им, за признанието към нашата дейност, за подкрепата им.
На Гебо – мир на праха и дано ни пази от злините на този свят!

Димитрина Божилова

Leave a Reply