Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Спомен за първата изложба на Францалиски след смъртта му

Павел Францалиски

В началото на 1976 г. бях назначен за уредник на художествения отдел към Историческия мзей в Самоков. През април същата година ми бе поставена задача – и аз я приех с ентусиазъм – да организирам първата самостоятелна изложба на художника Павел Францалиски по повод 20 години от кончината му.
За мой консултант избрах художника Васил Чакъров, учител по рисуване в тогавашното училище „Борис Хаджисотиров” /сега „Станислав Доспевски”/. Той прие поканата ми с много желание. Отидохме в дома на дъщерите на Францалиски /под училище „Христо Максимов”/. Дъщерите приеха много позитивно идеята, намеренията ни и ни предложиха най-добрите картини на своя баща. Избрахме от тях 25 – акварел и масло, само планински и речни пейзажи.
Подчертавам – масло, за да се знае, че Павел Францалиски е рисувал не само акварел, но е имал, макар и по-малко, и маслени пейзажи.
Първият каталог на Францалиски бе изработен от мен във връзка с тази изложба. Той съдържаше списък на картини, размерите им и кратка биографична справка за художника.
Изложбата подредихме във фоайето на Профсъюзния дом на културата. На откриването присъстваха много почитатели на художника, творци и граждани. Слово произнесе Донка Белстойнева, тогава директор на музея.
Около една четвърт от картините бяха откупени.
Павел Францалиски е участвал в много общи изложби с други известни самоковски и български художници, но най-често в общи изложби с Христо Йончев-Крискарец, с когото ги е свързвала любовта към природата, Рила и Самоков. Францалиски е бил много добър приятел и с Константин Щъркелов и проф. Васил Захариев, които често са го посещавали във вилата му в Боровец – южно от м. Песако, по пътя за Радуил.

Георги Михайлов

Leave a Reply