Други, Новини, Спорт

Спортен парк-уникат се строи край Искъра

Край р. Искър и близо до супермаркет „Била” се строи скейт парк, който според специалисти ще бъде единствен по рода си в България. Строител е варненска фирма. Запознати споделят, че паркът е уникален със своята пул секция, която е своеобразна иновация за страната ни, характеризирайки се със специфична форма, гладка настилка и професионална насоченост. Големият плюс при този тип секции е, че увеличават скоростта на карачите, а модерната настилка омекотява удара при падане.
Паркът ще бъде особено полезен освен за младежите, които се занимават със скейтборд, така и за сноубордистите, тъй като двата спорта са тясно свързани. Сноубордистите разчитат на техническа подготовка през лятото, която им осигуряват скейт парковете. На рампите те упражняват трикове и работят върху стила си.
Треньорът на клуб „БороБорд“ Христо Ахтаподов изтъква както техническото предимство на съоръжението, така и удоволствието, което носи карането на такава повърхност. Новото съоръжение ще даде възможност на тези, които се занимават професионално със спорт, да тренират необезпокоявани от любителите.
Главен проектант и консултант на новия парк е Георги Георгиев. И Георгиев, и Ахтаподов отдават дължимото на Общината за добрата съвместна работа. Двамата подчертават, че новото съоръжение ще приобщи Самоков, а и България като цяло към алпийските държави, които имат скейт парк в подножието на планината.
Иначе историята на скейтборда в Самоков започва в края на миналия век, когато през 1998 г. сноубордистите Христо Ахтаподов и Тодор Янев доставят тук първите съоръжения за този атрактивен спорт и ги монтират на централния площад „Захарий Зограф”. Впоследствие Ахтаподов от професионален състезател израства до основател и главен треньор на „БороБорд” – най-добрият сноуборд клуб в страната, води и националния отбор по фристайл до миналия сезон.
След време, вследствие и на проявения интерес от страна на млади хора, Общината закупува още съоръжения, а през тази година паркът на площада бе обогатен и с мини пирамида и олибокс. Проведени са и няколко състезания по скейтборд за деца, както и курсове по лонгборд.
Всичко това засилва още повече интереса на скейтборд любителите. Така се стига до идеята за изграждания сега нов модерен спортен парк край Искъра.

Leave a Reply