Други, Новини, Спорт

Спортистите-ветерани: „Младостта е състояние на духа!”

Йорданка Фандъкова и Ваня Димитрачкова

Преди 50 години Еньо Бояджиев създава асоциацията на спортните клубове. На 5 ноември стотици спортисти-ветерани отбелязаха този юбилей в НДК в София. Организираното от асоциация „Спорт за всички” и Министерството на младежта и спорта, под егидата на Софийска община и столичния кмет Йорданка Фандъкова тържество, бе вълнуваща проява на 14 спортни клуба от цялата страна.
Домакин беше клуб „Здравец” от столичния квартал „Красно село”. Започна се с представяне на отборите на сцената и с приветствие на инж. Панайот Бончев, който наследи ръководството от г-н Бояджиев: „Живеем в дни, доста трудни и напрегнати, но вие с вашите млади сърца доказвате, че младостта е състояние на духа, че душите ви не стареят. Желая здраве и дълголетие на всички, които сте дошли, и на тези, които не успяха да дойдат! Всеки ваш клуб си има свой живот и утвърдени вече традиции. Вие помогнахте с вашата дейност и дух София да се утвърди като европейска столица на спорта през 2018 г. Тогава отново ще покажете активното си дълголетие чрез спорта. На добър час!”
Заслужили ръководители и деятели на спортните клубове бяха удостоени с почетни юбилейни плакети, медали, грамоти, комплекти за игра на петанк. Сред наградените бяха самоковките Ваня Димитрачкова, ръководител на спортен клуб „Аполон”, и проф. Даниела Дашева, моя ученичка от Радуил, а сега зам.-ректор на НСА.
Със силни ръкопляскания бе посрещната г-жа Фандъкова, която каза: „Тук е моята любима учителка по физическо възпитание Ваня Димитрачкова, която ме запали да обичам спорта. Възхищавам се от вас и вашата всеотдайност. София ще посрещне гости отвън, но и вие ще бъдете с нас, защото столицата е на всички нас, които заложихме на масовия спорт. Направихме 17 площадки за петанк, имаме вече 21 клуба на пенсионера и още много ще направим. Желая ви още дълги години да показвате на младите, че спортът е важен не само за физическото, но и за душевното развитие!”
Гостите бяха почерпени с хляб и сол по стара родна традиция. Първи се представиха домакините от „Красно село”, за които танците са едно от най-любимите занимания. С етюд в червено и черно се изяви „Дунав” от Русе, създаден през далечната 1968 г. Красивата разноцветна композиция премина под надслов „Край синия Дунав играем и пеем, край синия Дунав доволно живеем…”

От далечния Балчик долетяха „чайки” и доказаха, че именно чрез спорта можеш да се почувстваш човек. „Играем за здраве, дълголетие и удоволствие” – пък казаха с композицията си „Божури” от Горна Оряховица.
Преди 35 години Нели Ковачева създава столичния клуб „Люлин”. Участниците в него не спират да играят, защото за тях „животът е по-лесен чрез спорт, туризъм и песен”. С красиви обръчи-цветя пък участничките от „Симеоново” демонстрираха своето отношение към гимнастиката.
Дамите от Самоков, членове на спортен клуб „Аполон”, с красивите си бели дрехи представиха нова композиция с панделки под девиза „Духовно и физическо здраве по белите писти”. В този момент на сцената изскочи кметът на Велинград Иван Лебанов, отдал най-хубавите си години на белия спорт, за да каже: „Спортът е религия, красота, дълголетие. Да живее България и да пребъде! Здраве и щастие за всички вас!”
Наистина като слънце изгряха и заиграха за здраве дамите от софийския клуб „Изток”. От Казанлък бяха спортистите от клуб „Бели рози”, които на фона на песента „Родно село, което помни младостта и лудориите ни” предадоха на всички своя хъс за спортуване.
Вече 41 години съществува клуб „Здраве” в столичния комплекс „Младост”. Прекрасна песен, изпълнявана от Бони Милчева, съпровождаше играта на неговите представителки: „Нищо, че годините тежат, напук на тоз живот, бързо като птиците летят, но душата пей, сърцето пей и на мене тъй ми се живей!”
Най-младият състав – от Полски Тръмбеш, се представи с композицията „България – това сме ние” под девиза „Със спорт и туризъм – към здраве и дълголетие!” Докато членовете на клуба играеха, чухме прекрасни слова: „България – парче от рая, подари ни го Бог и благослови всички ни!”
Участниците от далечния Свищов с името на древния град Нове пък показаха, че макар да са заедно само от 4 години, наброяват вече 80 души и спортуват редовно. Започнаха като старци – приведени, с бастуни, но засвириха ли хората, бързо се изправиха и заиграха. И обещаха да играят своето хоро, докато Земята се върти…
Познат ни е този девиз: „Един за всички – всички за един!” С него играха представителите на клуб „Марек” от съседна Дупница, при които имаше най-много мъже.
Финала сложиха спортистите от града на Вела Пеева – Велинград, които изпълниха композицията „Красива и зелена България”.
Със стихове за спорта и юбилейния празник се изявиха Веско Николов, Минка Ганева, Пенка Димитрова. Дойде време и за традиционното ревю, на което бяха показани съвременни и ретро облекла, български носии, старинни дрехи. Малинка Златкова с много интересна арабска дреха и Ана Николова с шишмановска носия отсрамиха в това отношение Самоков. Ани даже запя, докато дефилираше по сцената.
Празникът завърши с прекрасните изпълнения на йоника на Мария Колева, носителка на много наши и чужди отличия, с танци и общо хоро.

Димитрина Божилова

Ана Николова и Малинка Златкова с колежка от София

Leave a Reply