Култура, Новини, Спорт

Спортна музейна експозиция бе открита в “Арена Самоков”


В зала “Самоков” на 18 август със специално тържество бе открита експозиция на самоковските олимпийци. Известно е, че в продължение на повече от половин век десетки спортисти – мъже и жени от града ни, са защитавали цветовете на България в най-големите световни състезания, организирани периодично през четири години.
По думите на кмета Владимир Георгиев, експозицията, която е уредена в чест на тазгодишния празник на града ни, ще прерасне по-късно в музей на спортната слава на Самоков, за какъвто отдавна се говори.
Огласен бе и поздравителен адрес от министъра на спорта Свилен Нейков, в който той поздравява самоковци по случай осъществяването на чудесната идея и пожелава нови успехи на нашите спортисти.
Сегашната експозиция представлява витрина във фоайето на залата, където са подредени ликовете на самоковци – участници в различни олимпиади.
Г-н Георгиев изрази признание на всички, допринесли за осъществяване на идеята, и обяви, че започва дарителска кампания за издигане на паметник на един от самоковските олимпийци – големия спортист и треньор, спортен и обществен деятел Петър Иванов Попангелов. Общината дава старт на акцията с влог от 1000 лв. Открита е банкова сметка, която ще бъде популяризирана на много места в Самоков, Боровец и района, за да може колкото се може повече спортисти и спортни деятели, граждани, фирми, институции и организации да дадат своята лепта.
Идеята бе посрещната възторжено, с бурни ръкопляскания от присъстващите.
Синът на Пепо – прославеният ни скиор и също олимпиец Петър Петров Попангелов, благодари от сърце за благородния жест.
Сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, общински съветници, бизнесмени, наши земляци – участници в олимпийски игри и техни близки, приятели, роднини и почитатели, спортисти и спортни деятели,. Тук бе и почетният гражданин на Самоков и дългогодишен председател на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев.
Кметът Георгиев и Петър Попангелов прерязаха трицветната лента и обявиха музейната олимпийска експозиция за открита.
Оживените разговори продължиха и по време на дадения коктейл.

Надка Вардарова
Евгения Попова

Leave a Reply