Други, Новини, Спорт, Шарен свят

Спортните площадки са занемарени, няма ли възможност да се ремонтират?

Жители на “Самоково” се оплакаха през последните дни в редакцията от лошото състояние на двете спортни площадки в квартала – зад бившето заведение „Мечит” и източно от комплекс „Искър”.
Редакционната проверка показа, че наистина състоянието на площадките е под всяка критика, да не говорим за съвременни изисквания. Навсякъде има големи дупки в асфалта, трева и бурени са избуяли, оградната телена мрежа стърчи опасно, а на места изобщо я няма. Баскетболните рингове липсват, само един-единствен кош е в сравнително добро състояние, но стана ясно, че това се дължи на местни хора, които са се погрижили за него.
“Не помним откога площадката е в такова състояние. Не сме виждали някой да я поддържа, а живеем тук от много години. Възстановихме единия кош благодарение на наш съсед, боядисахме и някои от колчетата, дето държат телената мрежа, в бяло, зелено и червено, но не можем всичко сами да направим”, споделиха хора от квартала, които всеки ден извеждат децата си на площадката зад “Искър”.
“Никоя от нас не смее да пусне детето си да играе без надзор – виждате какво е положението. Опасно е за децата, особено за по-малките. Децата ни пораснаха, вече са на по 10-12 години, но все още внимаваме, като са тук”, казаха жени от близкия блок.
В Самоков напоследък се построиха няколко детски площадки – в центъра, в „Самоково”, „Възраждане”, в двора на Спортното училище. Тези кътове отговарят на всички съвременни европейски изисквания. Най-доброто е ако по този начин се модернизират постепенно и спортните площадки в града ни, защото не само тези в „Самоково” са в незавидно състояние.
Ако това все пак е невъзможно да стане бързо поради липса на средства или някакви други обективни причини, сигурно е възможно поне да се ремонтират съществуващите сега спортни площадки, като се подравнят, благоустроят и почистят, възстановят се баскетболните кошове и оградите, боядисат се съоръженията.
В разговор гражданин припомни за нещастни случаи наскоро в страната с деца, играещи на спортни площадки. След един ремонт не само ще се създадат нормални условия за игра, но ще се подобри и безопасността.
Според местни хора работници от Общинското строително предприятие и от временната заетост биха могли да свършат тази работа, без да са необходими някакви особено големи разходи.

Делян Василев

Leave a Reply